latinica  ћирилица
31/10/2016 |  13:31 ⇒ 13:32 | Аутор: РТРС

Ирачка војска ушла у један дио Мосула

Ирачка војска ушла је данас у једну четврт Мосула, упоришта Исламске државе, што је први пут да су државне трупе ушле у тај град послије двонедјељних борби у околним областима с циљем да одатле истјерају екстремисте, саопштио је официр ирачке војске, јавља Ројтерс.
Ирак: почела офанзива за ослобађање Мосула   (Фото: AP Photo/ Hussein Malla) -
Ирак: почела офанзива за ослобађање Мосула (Фото: AP Photo/ Hussein Malla)

"Војска је ушла у Мосул. Сада се боре у дистрикту Хај ал-Карама", рекао је британској агенцији генерал Висам Араџи из Антитерористичке службе, чије су припаднике обучавале САД.

Он је у Базваји, селу на источном ободу Мосула које је преузето од Исламске државе раније данас, додао да ће ирачке снаге наставити са напредовањем у Карами, све док снаге на другим фронтовима не напредују довољно "како би им штитила леђа".

Антитерористичке јединице наставиле су данас офанзиву на источном фронту, након што су направиле паузу прошле недјеље пошто су напредовале брже него снаге на другим фронтовима, како би им омогућиле да их сустигну и приближе се граду, наводи Ројтерс.

Ирачке безбједносне снаге и курдске пешмерге почели су офанзиву 17. октобра уз ваздушну и копнену подршку коалиције на челу са САД против сунитских екстремиста.

Проиранске ирачке шиитске милиције придружиле су се борбама у суботу, с циљем да пресијеку пут снабдијевања Исламске државе од Мосула до Раке, главног упоришта Исламске државе у Сирији.

Битка за Мосул, гдје и даље живи 1,5 милиона људи, могла би да постане једна од најжешћих у немирној деценији која је усљедила након што је инвазијом на челу са САД свргнут Садам Хусеин 2003. године.

Извор: СРНА