latinica  ћирилица
01/11/2016 |  11:37 ⇒ 11:37 | Аутор: РТРС

Ирачка војска ушла у предграђе Мосула

Ирачке специјалне снаге ушле су данас у преграђа Мосула и напредују даље, упркос жестоком отпору екстремиста Исламске државе (ИС) који контролишу тај град, саопштили су ирачки безбједносни званичници.
Борбе за Мосул - Фото: Screenshot/YouTube
Борбе за МосулФото: Screenshot/YouTube

Генерал Сами ал-Ариди рекао је да су ирачке снаге ушле у Гогјали, преграђе на ободима Мосула, које је удаљено само 800 метара од централног округа Карама.

Како је навео, екстремисти ИС су поставили бетонске зидове како би блокирали приступ Карами, а експлозивне направе су постављене на улицама у граду.

Извјештач Би-Би-Си-ја такође је потврдио да су ирачке снаге ушле у преграђа посљедњег упоришта ИС у Ираку, наводећи да екстремисти пружају јак отпор.

Ово је први пут у посљедње двије године да су ирачке снаге успјеле да уђу у Мосул, од како је ИС освојила тај град 2014. године, наводи агенција АП.

Према подацима Уједињених нација, више од 17.000 становника је побјегло из тог ирачког града, а страхује се да ће 700.000 људи бити приморано да напусти своје домове.

Ирачке снаге покренуле су велику офанзиву за ослобађање Мосула, другог по величини града, и посљедњег упоришта ИС у Ираку.

Извор: Бета