latinica  ћирилица
03/11/2016 |  08:15 | Аутор: РТРС

Лидер Исламске државе: Сигуран сам у побједу

Лидер Исламске државе Абу Бакр Ал-Багдади рекао је да је сигуран у побједу, а то је поручио на звучном снимку који је објавила та џихадистичка организација, први пут се огласивши откако је почела офанзива на ирачки град Мосул, јавља данас Ројтерс.
Абу Бакр ал-Багдади - Фото: Beta/AP
Абу Бакр ал-БагдадиФото: Beta/AP

Багдади је у поруци позвао људе у Мосулу да се боре против "Божјих непријатеља", а борце-самоубице је позвао да "униште градове невјерника".

АФП преноси да је Багдади на аудио-снимку поручио да се Исламска држава неће повући из Мосула.

Ирачке безбједносне снаге и курдске пешмерге почеле су офанзиву на Мосул 17. октобра, уз ваздушну и копнену подршку коалиције на челу са САД против сунитских екстремиста.

Ирачке антитерористичке јединице заузеле су у уторак зграду државне телевизије у Мосулу, што је досад најважнији објекат који су преузеле од почетка офанзиве против џихадиста Исламске државе у том граду, изјавио је командант ове елитне јединице.

Претходно су ирачке специјалне снаге ушле на периферију Мосула и напредовале према центру, упркос жестоком отпору Исламске државе која држи град, рекао је један ирачки генерал.

То је први пут да су ирачки војници ушли у Мосул од када су екстремисти Исламске државе заузели град 2014. године.

Мосул је посљедње велико упориште Исламске државе у Ираку, град из кога су прогласили "калифат" до Сирије, и његов губитак ће представљати велики пораз за џихадисте.

Извор: Танјуг