latinica  ћирилица
03/11/2016 |  10:31 | Аутор: РТРС

Асад: Вашингтон извршио напад на легитимну војску Сирије

Сиријски предсједник Башар ал Асад оптужио је Вашингтон да је извршио "испланирани напад" на сиријску војску 17. септембра да би подржао "Исламску државу".
Башар ел Асад - Фото: архив
Башар ел АсадФото: архив

У том нападу бомбардоване су сиријске државне снаге и погинуло је више од 80 људи.

Асад је у интервјуу београдској "Политици" рекао да је тај напад извршен у вријеме када су исламисти били у дефанзиви усљед сарадње Сирије, Русије и Ирана.

"Американци су жељели да поткопају положаје сиријске армије. Напали су нашу војску у Деир ез Зору", рекао је сиријски предсједник.

Пентагон је послије тог бомбардовања саопштио да је ваздушни удар извршен грешком и да су мета били припадници "Исламске државе", подсјећа "Спутњик".

Асад је рекао да је напад у великом подручју у Деир ез Зору трајао дуже од једног сата и да је било "много удара".

"Дакле, то је био испланиран напад како би се омогућило `Исламској држави` да заузме тај положај и исламисти су напали та брда и заузели их одмах, мање од сат времена послије напада", рекао је Асад.

Сиријски предсједник је изјавио да Запад, а првенствено САД, увијек траже примирје када су терористи у лошој ситуацији, а не због цивила.

Он је осудио оне који подржавају опозиционе борце и користе прекиде насиља да би им испоручили логистичку подршку, оружје и остала појачања.

Асад је оцијенио да је мало вјероватно да ће Русија и САД удружити снаге да би искоријенили тероризам јер подржавају различите вриједности.

"Ми се надамо да ће се то десити, али у стварности неће, из једноставног разлога: зато што Руси заснивају своју политику на вриједностима, поред својих интереса. Руси су веома озбиљни и веома одлучни да наставе борбу против тероризма", рекао је Асад.

Он је додао да Вашингтон, са друге стране, "користи терористе као карту у политичкој игри за сопствене интересе", а на штету других земаља.

Русија је покренула антитерористичку кампању у Сирији 30. септембра 2015. године на Асадов захтјев.

Извор: СРНА