latinica  ћирилица
05/11/2016 |  14:13 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

У њемачкој војсци откривено 20 исламиста

Међу њемачким војницима откривено је више од 20 исламиста, док је 60 осумњичено, пише лист "Берлинер моргенпост", позивајућ́и се на припаднике њемачке контраобавјештајне службе. Провјера се врши због терористичких напада у Паризу и Бриселу, навео је лист.

Врбовници терористичке организације ИД желе да њихови агенти прођу интензивни курс војне обуке. Како наводи лист, већ́ у првој фази обуке регрути уче да пружају прву помоћ, да се оријентишу у простору и рукују оружјем, преноси Спутњик.

Као мјеру борбе против појаве екстремиста у редовима њемачке војске, њемачка министарка одбране Урсула ван дер Лајен је предложила закон по којем сваки кандидат за ступање у Оружане снаге Њемачке треба да прође детаљну провјеру како би се елиминисала његова припадност исламистима.

Саопштено је да цће закон ступити на снагу 2017. До сада су само активни војници били провјеравани.

У Европи је посљедње године изведено неколико великих терористичких напада. У новембру 2015. године изведена је серија напада у Паризу када је погинуло 130 особа. У марту 2016. експлозије на аеродрому и на станици метроа у Бриселу однијели су 32 живота. У Њемачкој је крајем јула изведен напад у којем је погинуло девет особа.

Извор: Блиц