latinica  ћирилица
06/11/2016 |  16:04 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Почела офанзива за ослобађање Раке (ВИДЕО/ФОТО)

Сиријске курдске снаге су уз подршку међународних снага, предвођених САД, кренуле у офанзиву да поврате Раку, незваничну престоницу ИД у Сирији.
Офанзива за ослобађање Раке - Фото: Screenshot/YouTube
Офанзива за ослобађање РакеФото: Screenshot/YouTube

"Велика битка за ослобађање Раке и његове провинције је почела", рекла је Џихан Шеик Ахмад, портпаролка Сиријских демократских снага (СДФ), новинарима у мејсту Аин Иса, 50 километара сјеверно од Раке која је у рукама Исламске државе већ двије и по године.

Ослобађање Раке (ФОТО: Screenshot/YouTube)

Офанзива названа "Бијес Еуфрата", у којој учествује 30.000 људи почела је синоћ, рекла је портпаролка

Како се наводи у саопштењу које је прочитала, Рака ће бити ослобођена у борбама под заставом Сиријских демократских снага с активним учешћем Јединица за заштиту курдског народа и у сарадњи са међународном коалицијом предвођеном САД.

Ова очекивана објава дата је двије недјеље послије почетка акције ирачких безбједносних снага да избаце Исламску државу из Мосула, њиховог упоришта у Ираку.

Сиријским демократским снагама доминирају главне сиријске курдске борбене јединице, познате као Јединице за заштиту курдског народа.

САД сматра сиријске курдске борце најефикаснијом снагом против Исламске државе, међутим, Турска их сматра терористичком организацијом, а раније је саопштила да неће прихватити улогу Курда у ослобађању Раке, преноси АП.

Извор: Танјуг