latinica  ћирилица
02/12/2016 |  08:20 | Аутор: РТРС

Европол упозорава на могуће нове нападе ИД у Европи

Европол је данас упозорио да ће Исламска држава највјероватније извести нове нападе на територији Европске уније, веjроватно циљајући земље чланице коалиције предвођене САД која се бори против те екстремистичке организације у Сирији и Ираку.
Европол - полиција ЕУ - Фото: илустрација
Европол - полиција ЕУФото: илустрација

"Подаци појединих обавjештајних служби указују да постоји могућност да се у Европи тренутно налазе десетине особа повезаних са Исламском државом које су способне да изврше терористичке нападе", наводи се у извjештају Европола.

Извjештај је начињен на основу информација европских обавjештајних служби за борбу против тероризма, а ослања се и на извjештаје медија као и раније јавне позиве лидера ИД на нападе, наводи АП.

Европол указује да ИД има велики утицај на маргинализовану омладину, од којих неки имају менталне проблеме и које подстичу на извођење напада.

У извjештају се указује и на тактику коју та група користи у Ираку и Сирији - као што су аутомобили-бомbе и упозорава да би то могли да употребе и у Европи.

Напади у Француској и Белгији у посљедње двије године показују да екстремисти који дјелују у име ИД могу ефикасно да планирају сложне нападе, констатује Европол.

Истиче се и да екстремисти сада бирају друге "мекше" мете, умјесто симболичних, као што су војска и полиција, за шта је доказ прошлогодишњи напад у Паризу.

Европол наводи да насумични напади имају веома снажан ефекат по јавност и да се тиме остварује један од главних циљева тероризма - озбиљно заплашити народ.

У извјештају се наводи да су европске обавјештајне агенције сагласне да су "сајбер способности терористичких група још увијек на ниском нивоу", али да их не треба искључити.

Подсјећа се и на случај из фебруара када је у Мароку спријечен највјероватнији напад ћелије Исламске држава хемијским или биолошким оружјем, што је знак упозорења да би такво оружје могли да употријебе и у Европи.

Извор: Танјуг