latinica  ћирилица
05/12/2016 |  16:47 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Бијељина: Kампања "16 дана активизма против насиља у породици (ВИДЕО)

У оквиру кампање - 16 дана активизма против насиља у породици, Фондација Лара из Бијељине организовала је семинар за представнике центара за социјални рад у циљу унапређења сарадње на заштити и пружању помоћи жртвама насиља. Насиље у породици је комплексан проблем који се може рјешавати само заједничким радом удружења и институција, констатовано је на данашњој радионици.
Сигурна кућа - Фото: РТРС
Сигурна кућаФото: РТРС

У Српској сваке године око хиљаду жена пријави насиље у породици. Али то није права слика јер мали број жртава тражи помоћ институција. Сматра се да свака  друга или трећа жена доживи неку врсту насиља у породици.

Радмила Жигић, директорица Фондације ’’Лара"  истиче да жртве насиља немају адекватну заштиту, да је веома велики број повратника у чињењу насиља, да починиоци насиља нису адекватно кажњени и да жртве немају много избора него да се опет врате трпљењу насиља.

У сјевероисточном дијелу Српске постоји само једна ’’сигурна кућа’’ и то у Бијељини у којој је ове године збринуто 12 жена. Мали број жртава тражи помоћ сигурне куће.

Владан Трифковић из Центра са социјални рад Милићи је мишљења да је највећа кривица за то стид од локалне заједнице.
Матија Влачић, социјални радник у Шековићима каже да су у овој имали пет пријављених насиља у породици и то над двоје дјеце и три над женама.

"Од тих жена једну смо морали смјестити у сигурну кућу. Она се задржала мјесец дана и након тога се вратила у породицу", истиче Влачић.

Да би се насиље зауставило и спријечило , потребна је боља сарадња невладиних организација које су повезане у ’’сигурну мрежу’’ и владиних институција које се баве проблемом насиља.