latinica  ћирилица
05/12/2016 |  19:06 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Јевић и Ђурић, због самовоље Суда БиХ, преко 40 дана незаконито у затвору (ВИДЕО)

Безакоње у правосуђу БиХ поприма патолошки предзнак! Најновији примјери су Душко Јевић и Мендељев Ђурић, који се дуже од 40 дана налазе у затвору без било каквог законског основа.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Годинама су људи од струке, а не политике, узалуд упозоравали како Тужилаштво и Суд БиХ, примјеном строжег Кривичног закона крше и Законе и Конвенције о људским правима, а онда је овдашњем правосуђу стигао шамар из Стразбура у предмету Мактоуф – Дамјановић против БиХ. Од 2013. године, једна за другом поништаване су правоснажне пресуде. Посљедње у низу, Уставни суд БиХ поништио је 24.октобра. Но, апеланти Душко Јевић и Мендељев Ђурић и даље су у затвору. Незаконито!

Јевића и Ђурића је прије три године Суд БиХ правоснажно осудио на 32, односно 28 година затвора због ратног злочина. Због недозвољене, ретроактивне примјене строжег, Кривичног закона БиХ из 2003. године, Уставни суд БиХ је крајем октобра укинуо правоснажну пресуду коју Суд БиХ још није испоштовао.

Адвокат Мендељева Ђурића Миодраг Стојановић истиче да елементарно, професионално, правничко и етичко питање јесте на основу чега су они још у затвору.

"На основу које пресуде? Пресуде која није правоснажна!? Не, немогуће! Притвор по основу рјешења о притвору који је одавно престао постојати. Таквог рјешења о притвору нема!", категоричан је Стојановић.

Странама у поступку, како нам је потврђено, Уставни суд је Одлуку одмах прослиједио. До КПЗ Фоча, гдје су Јевић и Ђурић смјештени, она, међутим, још није стигла.

У предмету Јевић и Ђурић Суд БиХ већ једном се жестоко оглушио о правне постулате. Сада већ поништену пресуду, изрекао је само мјесец након правног шамара из Стразбура. Апеланти су чекали пуне три године да правда из Стразбура стигне до Сарајева. Сада поново чекају – дуже од 40 дана. И поново трпе терор сарајевске неправде.

На озбиљно кршење људских права, ћути и ресорно Министарство правде БиХ, и бројне друге владине и невладине организације. Ћутали су и протекле три године, док је бх правосуђе, каквог ли апсурда – због погрешне примјене Кривичног закона једне пресуде поништавало, а друге по том истом закону, изрицало. 32 правоснажне пресуде су, у међувремену, поништене. Незаконито осуђени, како закон и налаже, на слободи су чекали поновљено суђење.

Али, у предмету Јевић и Ђурић, Суд БиХ је одлучио да царство безакоња и властите самовоље, употпуни. И да утре пут новим апелацијама и према Уставном суду и ка Стразбуру.

Гандијевска борба жртава бх правосуђа, озбиљно наговјештава десетине нових апелација. Једна од првих, она Абдуладхима Мактоуфа, пореске обвезнике је, а не судије и тужиоце, већ коштала више од 70.000 марака.