latinica  ћирилица
05/12/2016 |  19:10 ⇒ 21:13 | Аутор: РТРС

Дачић-Хан: Сљедеће седмице могућ договор о отварању нових поглавља

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић и комесар ЕУ за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан изразили су данас очекивање да већ сљедеће седмице може бити постигнут договор о отварању нових преговарачких поглавља између ЕУ и Србије.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

"Обострано је констатован напредак у процесу европских интеграција Србије и очекује се да се већ следеће недеље може постићи договор о отварању нових преговарачких поглавља", саопштено је из Министарства спољних послова.

Током разговора, истакнута је потреба да у приступном процесу буде задржана динамика, упркос свим изазовима са којима се ЕУ суочава.

Између осталог, разговарано је о наставку преговарачког процеса у наредној години, са акцентом на реформе које се спроводе у области економије и у кључним областима за модернизацију српског друштва и државе.

Извјештај о Србији за ову годину оцијењен је као генерално позитиван, а поновљена је посвећеност наставку реформског процеса.

Шеф српске дипломатије указао је на потребу да се у оквиру дијалога представника Београда и Приштине уважавају интереси обје стране и да буде остварен напредак у примјени договора који су постигнути у Бриселу.

Посебна пажња посвећена је односима Србије са ЕУ у области заједничке спољне, безбједносне и одбрамбене политике.

Дачић је на крају разговора обавијестио Хана да су започете припреме за осавремењивање националних докумената у области безбједности и одбране.

Извор: СРНА