latinica  ћирилица
05/12/2016 |  19:44 | Аутор: РТРС

За сексуалне злочине оптужен 41 мировњак

УН су интерном истрагом идентификовале 25 припадника мировних снага из Бурундија и 16 из Габона који су оптужени за сексуална злостављања и експлоатацију у Централноафричкој Републици током 2014. и 2015. године, изјавио је портпарол УН-а Стефан Дижарик.
УН - Фото: REUTERS
УНФото: REUTERS

"Одговорност за даљу истрагу лежи на Бурундију и Габону", рекао је Дижарик, додајући да је УН затражио да ове државе испитају идентификоване војнике.

Мировна мисија УН у Централноафричкој Републици која броји 12.000 војника суочила се са наводима о сексуалном насиљу током свог ангажмана.

Мисија је почела у априлу 2014. године да би зауставила непријатељства између муслиманских Селека побуњеника и антибалака хришћанских милиција.

Централоноафричка Република која има залихе уранијума, злата и дијаманата, пролази кроз највећу кризу у својој пола вијека старој независности која је почела када је Селека збацила предсједника државе Франсоа Бозизеа.

Француске трупе које су биле распоређене у посебној мисији у овој бившој француској колонији, такође, су биле оптужене за злоупотребе.

Војнике из Габона и Бурундија идентификовало 45 вјероватних жртви из Централноафричке Републике.

Извор: СРНА