latinica  ћирилица
05/12/2016 |  20:15 | Аутор: РТРС

"Игла испод прага", црногорски кандидат за Оскара (ВИДЕО)

Филм "Игла испод прага", за коју је Иван Мариновић писао и сценарио, прича је о становницима малог села на полуострву који су на прагу да продају велику земљу и тиме реше све своје проблеме. Једина препрека на њиховом путу је тврдоглави поп Петар који одбија да прода свој дио.
Филм "Игла испод прага" - Фото: Screenshot/YouTube
Филм "Игла испод прага"Фото: Screenshot/YouTube

Поред лукавих сељана који му свакодневно загорчавају живот, Петар мора да се суочи и са деменцијом своје мајке, заљубљеношћу опсједнуте Маре (Драгана Дабовић), бунтовништвом сина тинејџера и константним преиспитивањем сопствене вјере. Након што се Петру коначно смучи да и даље "окреће други образ" настаје надреални хаос послије којег нико у селу неће остати исти.

Редитељ Иван Мариновић истиче да ће половином децембра знати да ли је његов филм пролази селекцију за кандидатуру за Оскара ван енглеског говорног подручја.

"Најприје се прави први круг од девет филмова, то ће се знати већ другом половином децембра, а затим ужи избор од пет наслова. Да се разумијемо, ја немам ту неке илузије, мени је драго да филм пролази у САД-у али је ипак у питању комедија. Комедије нису нужно нешто што лако пролази, а ми немамо америчког дистрибутера нити агента продаје и мали смо филм. Користимо тај полигон да промовишемо и остварење, и Црну Гору, и регион, и ту томе јесмо направили успјех. Али моје размишљање је - слободно купи тикет за лутрију, али остани са обје ноге на земљи".

Наслов филма "Игла испод прага" позајмљен је из сујеверја, из вјеровања да би испод прага требало ставити иглу окренуту ка улазу, која тјера зле духове или "пресијеца" лоше мисли оних који прелазе праг.

У филму глуме: Никола Ристановски, Леон Лучев, Сека Саблић, Богдан Диклић, Љубомир Бандовић и Драгана Дабовић.