latinica  ћирилица
14/12/2016 |  08:00 ⇒ 08:01 | Аутор: РТРС

Од Турске до Ирака - ИД у Мосулу развила индустрију оружја

Исламска држава развила је индустрију оружја у зони ирачког града Мосула, које производи од сировина набављених углавном из Турске.
Припадници ИД - Фото: Beta/AP
Припадници ИДФото: Beta/AP

То су показали резултати истраживања британске организације за истраживање ратног наоружања.

Британска организација "Conflict Armament Research" наводи да џихадисти Исламске државе управљају дугим ланцем снабдијевања између Турске и Ирака који им омогућава да произведу десетине хиљада комада оружја.

Истраживање је спроведено на основу анализе оружја пронађеног у фабрикама и бојиштима током битке за Мосул.

Према ријечима извршног директора организације Џејмса Бевана, ирачка војска напредује у борбама за ослобађање Мосула, а добро обучени екстремисти, иако губе физичке капацитете за производњу оружја, воде са собом стручњаке приликом повлачења из ослобођених зона.

Беван додаје да је Исламска држава добро организована група и да је већ повукла из Мосула у Сирију и југоисточну Турску своје обучене стручњаке за израду бомби и другог оружја.

Он је оцијенио да џихадисти много полажу на техничке капацитете и да ће учинити све да их сачувају, као и да се при набавци сировина за производњу оружја ослањају углавном на Турску.

Ирачке снаге суочавају се са снажним отпором исламиста у Мосулу, посебно са бомбашима-самоубицама и аутомобилима-бомбама, откако су у октобру започеле офанзиву за преузимање контроле над тим градом, а до сада су ослободиле мање од једне четвртине његове територије.

Извор: Б92