latinica  ћирилица
15/12/2016 |  10:43 ⇒ 10:44 | Аутор: РТРС

Руси чекају Матиса да крену у завршни удар

Русија планира да са сиријским снагама крене у ослобађање Деир ел Зора - руске снаге очекују да ће им се у борбама против исламиста придружити и америчка војска предвођена генералом Џејмсом Матисом, као новим министром одбране САД.
Руске снаге безбједнсоти (фото: © Evgeny Kaudin/Sputnik ) -
Руске снаге безбједнсоти (фото: © Evgeny Kaudin/Sputnik )

Команда ваздушно-космичких снага Русије планирала је одмах послије ослобађања Алепа да крне према Деир ел Зору.

Међутим, припадници "Исламске државе", око 4.000 терориста, потиснули су трупе сиријске војске из Палмире, тако да је Министарство присиљено да промијени план.

Не може се у офанзиви на Деир ел Зор заобићи Палмира, јер ће се у том случају терористи наћи у позадини сиријских трупа, истичу руски војни стручњаци.

Да би операција у Деир ел Зору била успјешна, војска мора задржати Алеп и ослободити Палмиру. Тек тада ће бити могуће опколити "Исламску државу", обезбиједити позадину и протјерати терористе.

Павел Золотарјов, пензионисани генерал и замјеник директора Института за проучавање САД и Канаде Руске академије наука, истиче да је велика вјероватноћа да ће за министра одбране САД бити изабран Џејмс Матис, који је својевремено командовао операцијом америчких трупа у Авганистану.

Управо ће с њим морати да сарађује ​​Министарство одбране Русије приликом планирања операција у Сирији.

"Он је практичан човјек са великим ратним искуством. Његов задатак ће бити да на нови начин организује сарадњу западне коалиције са Русијом у Сирији", маводи Золотарјов, а преноси "Руска ријеч".

Извор: СРНА