latinica  ћирилица
17/01/2017 |  08:12 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Сњежне (не)прилике у Српској (ВИДЕО, ФОТО)

Због снијега који без престанка пада дуже од 30 сати, у Републици Српској отежан је и успорен саобраћај.
Снијег - Фото: nezavisne novine
СнијегФото: nezavisne novine

Већина путева је проходна, а на њиховом оджавању појачано раде бројне дежурне екипе зимских служби. Из Ауто-мото савеза упозоравају да је на свим путним правцима неопходна опрезна и спорија вожња.

Иако снијег у Републици Српској пада већ други дан, у Републичкој управи Цивилне заштите наводе да ситуација није ванредна и да је све под контролом. Интензивне сњежне падавине и даље успоравају и отежавају саобраћај у Српској.

Из Цивилне заштите наводе да се снијег задражава на саобраћајницама, али да су надлежне службе још током ноћи почеле његово уклањање са коловоза, те да интезивно раде на рашчишћавању.

Из Ауто-мото савеза упозоравају да је на свим путним правцима неопходна опрезна и спорија вожња, прилагођена стању и условима на путу, а посебно је потребно држање растојања између возила и посједовање зимске опреме. На дионицама које воде преко планинских превоја и у вишим предјелима, поред угаженог снијега, има и поледице.

Сви путни правци на подручју Приједора и приједорске регије су проходни, али је због снијега који без прекида пада већ двадесетак часова, саобраћај успорен.

На подручју општине Нови Град сви путеви су очишћени од снијега, а зимска служба Комуналног предузећа "Комус" је на терену од синоћ. "Вечерас ће други пут бити рашчишћене градске и улице у приградским насељима", рекао је Срни технички руководилац у овом предузећу Драган Раљић. У локалном Центру за обавјештавање кажу да до сада није било дојава да има одсјечених домаћинстава и угроженог становништва.

У Бијељини је мрежа од 330 километара магистралних и регионалних путева проходна, а 16 екипа предузећа Бијељина-пут распоређене су на пунктовима.

Што се тиче магистралних и регионалних путева, које одржава предузеће Мркоњић путеви сви су проходни, али се возачима прпоручује обавезна употреба зимске опреме. Наше екипе биле су и на Мањачи гдје су главни путеви проходни, а путеве који воде према околним селима чисте мјештани.

Сви путни правци на подручју Вишеграда, Новог Горажда и Рудог које одржавају Романија путеви из Вишеграда проходни су и нема застоја, а надлежни апалеује на возаче да прилагоде брзину условима пута у кањонима Дрине, Лима и Рзаве.

Сви магистрални и регионални путеви на подручју сарајевско-романијске регије су очишћени и проходни, а саобраћај се одвија без застоја, каже директор Романијапутева са Сокоца Драган Булошчићм и додаје, да је правац према Јахорини проходан, те да је престала обустава саобраћаја за теретна возила са приколицом и шлепере преко Романије /Љубогошта-Подроманија/.

На терену има довољно возила, радника и абразивног материјала, али обуставе саобраћаја изазивају шлепери и теретна возила са приколицом који немају адекватну зимску опрему.

На подручју општине Костајница у селима на платоу Баља путеви су непроходни због сњежних наноса чија висина достиже два метра. Већина механизације предузећа Дејановић продукт, које обавља послове зимске службе, налази се на овим путевима. Локални путеви првог приоритета су проходни, као и главни путеви у Тавији, Петрињи и Мракодолу.

Сви кварови на нисконапонској мрежи на подручју Костајнице отклоњени су и сви потрошачи од 10.00 часова имају уредно снабдијевање струјом.

На подручју општине Сребреница слаб снијег непрекидно пада већ 18 часова што узрокује проблеме у саобраћају који се отежано одвија на регионалним и локалним путевима. Испод новог снијега има поледице због чега се возачима скреће пажња  да буду опрезни и не крећу на пут без зимске опреме.

Висина снијега је од 25 до 50 центиметара. Саобраћање је могуће на локалним путевима само теренским возилима, а када стану падавине приступиће се њиховом чишћењу, кажу надлежни.

Преко планинског превоја Црни Врх, на магистралном путу Зворник-Тузла, теретна возила се пропуштају наизмјенично, саопштио је Ауто-мото савез. Иначе, на овој дионици је јутрос био забрањен саобраћај за теретна возила.

У нижим подручјима на коловозима има снијега од три до пет центиметара, а због ниске облачности и сњежних падавина мјестимично је смањена и видљивост.

Снијег

Саобраћај се због нових сњежних падавина од јутрос на већини путева одвија веома успорено и отежано, али најважније је да су сви магистрални и регионални путеви проходни. Изузетак је регионални пут Кифино Село-Улог, преко превоја Морине, који је непроходан због високих сметова.

Посебно је успорено саобраћање у вишим планинским предјелима и преко планинских превоја, гдје поред угаженог снијега на коловозу има и леда. Јак вјетар формира сњежне наносе на висоравнима и преко планинских превоја у доњем Подрињу, а возачима се упозоравају на могућност обрушавања лавина на дионицама поред камених косина.

На подручју Хан Пијеска, односно превоја Хан Поглед (Власеница-Хан Пијесак) за теретна возила је обавезна употреба ланаца и ова категорија возила саобраћа наизмјенично, сваких 15 минута. На свим осталим дионицама које воде преко превоја, за теретна возила са приколицом и шлепере препоручује се употреба ланаца. На дионицама у усјецима и поред косина чести су одрони земље и камења на коловоз. Дежурне екипе зимских служби чисте и посипају коловоз на свим критичним дионицама, али снијег који непрестано пада остаје на коловозу. На свим путним правцима неопходна је опрезна и спорија вожња прилагођена стању и условима на путу. Посебно је важно држање одговарајућег растојања између возила и обавезна зимска опрема на возилима.

У Фочи је ноћас пало 10 до 15 центиметара новог снијега који је успорио саобраћај, али су сви магистрални и регионални путеви на подручју општине проходни. Машине зимских служби појачано чисте све путне правце.

Преко планинских превоја на коловозу има угаженог снијега, али се саобраћај одвија без застоја. Нешто више угажног снијега има на путном правцу према Тјентишту, преко превоја Пријеђел.

На подручју општине Крупа на Уни пало је нових 30 центиметара снијега чија је висина јутрос око 45 центиметара. Јутрос су мјештани наставили чишћење локалних категорисаних путева, а гориво обезбјеђује општина. Предузеће Приједорпутеви је рашчистило од снијега два регионална путна правца према Крупи на Уни.

Предузеће Приједорпутеви од синоћ чисти магистрале и регионалне путне правце. На граничним прелазима у Новом Граду и у Костајници нема дужих чекања и задржавања приликом преласка границе.

Метеоролози наводе да ће снијег падати и данас у већини дијелова Српске, док ће у Херцеговини бити сусњежице и кише. Током дана на сјеверу и западу сњежне падавине јачају и очекује се 10 до 15 центиметара новог сњежног покривача. На истоку слаб снијег, а на југу падавине престају и биће претежно суво и вјетровито.

Вјетар умјерен сјевероистични, на југу и на планинама појачан. Највиша дневна температура ваздуха од минус три до један степен, на југу 5 степени, на планинама од -6 степени Целзијусових. У Бањалуци облачно и хладно уз снијег.

Бањалука- екипе на терену, јавни превоз без застоја

Без обзира на снијег који још пада, путеви на подручју бањалучке општине су проходни и саобраћа се без застоја. Сва расположива механизација је на терену, дежурне екипе зимских служби чисте и посипају све дионице, по приоритетима. Сви сеоски путни правци, на којима се одвија јавни превоз су проходни, поручују из Градске управе. 

Екипе бањалучке зимске службе од ноћас и јутрос појачано раде на одржавању проходности путева с обзиром на то да снијег непрестано пада. Према налогу градоначелника Игора Радојичића, сва расположива механизација је на терену. Како је потврђено у Одјељењу за саобраћај и путеве - саобраћајнице првог приоритета су очишћене, а остале се чисте према програму рада зимске службе.

Чишћење снијега (Фото: РТРС)

- Чистимо и поједине путне правце у вишим дијеловима града, који су мимо програма, а гдје мјештани не могу сами да очисте. Углавном, екипе зимске службе појачано раде од ноћас, тако да се и све линије градског и приградског превоза одржавају без проблема. Такође, и сви сеоски путни правци, на којима се одвија јавни превоз су проходни – рекао је в.д. начелника овог одјељења Славиша Сандић.

Екипе у Павићима, Лусићима и Колима настоје да одрже проходним путеве, с обизром на сметове и вијавице карактеристичне за то подручје. Према Сандићевим ријечима, очекују да грађани имају разумијевања, јер снијег непрестано пада и екипе зимске службе прво морају да очисте саобраћајнице првог приоритета тј. оне којима се одвија јавни превоз, а онда и остале. Истовремено, позивају се и грађани да очисте снијег испред својих објеката.