latinica  ћирилица
30/03/2017 |  12:27 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Од данас Београдски фестивал документарног филма

Остварењима великана домаће кинематографије "Бункер 93" Пурише Ђорђевића и "Панта реи" Љубише Самарџића, вечерас у Дому омладине почиње 64. Београдски фестивал документарног и краткометражног филма.
Љубиша Самарџић (Фото: Story Press) -
Љубиша Самарџић (Фото: Story Press)

Фестивал траје четири дана, а у више програмских селекција биће приказано близу осамдесет филмова и још двадесетак у ревијалном дијелу, реако је умјетнички директор манифестације Бобан Јевтић.

- Ове године фокус је на националној кинематографији. Посебно бих истакао задовољство што ће два легендарна ветерана нашег филмског стваралаштва отворити овај фестивал богате традиције. Самарџићев "Панта реи" говори о кинематографској продукцији и историји велике Југославије у којој смо некада живјели - казао је Јевтић.

Говорећи недавно о свом документарцу "Бункер 93", од непуних осам минута, Пуриша Ђорђевић је рекао: "У Другом свјетском рату имао сам неугодне сусрете с бункерима. Снимио сам много филмова од тада, највише документарних, те се догодило да сам у том роду имао и дјела означена као филмске поеме".

- Посебно су занимљиве специјалне пројекције у којима се издвајају остварења: "Простор између - Марина Абрамовић и Бразилу", које слика иницијацијско путовање велике умјетнице на којем она среће шамане и исцјелитеље; затим "Свака добра прича је љубавна прича" Рајка Грлића; "Трст Југославија" Алесија Боцера. У новом документарцу Грлић представља љубавно-пословни четвороугао веома познатих личности на овим просторима као што су Ратко Полич, Милена Зупанчич, Душан Јовановић и Борис Каваца. "Трст - Југославија" говори о потрошачкој грозници у старој Југославији када се ишло на Понто Росо по фармерке, лутке, сатове. Али овога пута из угла грађана Трста... - каже Јевтић.

Напомиње да је фокус на националној кинематографији с једне стране мотивисан квалитетом домаћег стваралаштва, а са друге јер Србија већ има доста међународно оријентисаних фестивала као што су - Белдокс, Слободна зона, Седам величанствених...

- Потребна је национална платформа у којој би могла да се види годишња продукција српског документарног и краткометражног филма. У програм фестивала смо вратили селекцију експерименталног филма и додали видео-арт - рекао је Јевтић.

Овогодишњи лауреат награде за животно днело је врстан документариста Мирослав Бата Петровић. Фестивал ће обухватити и низ радионица, као и богат музички програм.

Извор: