latinica  ћирилица
23/05/2017 |  17:45 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Свједок: Сејдић наредио деминирањe тунела Стрмица

Свједок Тужилаштва БиХ Бранко Арсић на суђењу у Суду БиХ за злочине над српским цивилима и припадницима Војске Републике Српске на подручју Рудог рекао је да је рањен у јануару 1993. године приликом деминирања тунела Стрмица, које је наредио оптужени Ахмет Сејдић.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Арсић је рекао да је 21. јануара 1993. године, као припадник Штрбачке бригаде ВРС, заједно са саборцима заробљен на локалитету Стрмице код Рудог, након чега је рањен од експлозије нагазне мине.

"Тунел је био миниран, а након заробљавања нам је наређено да уклањамо мине. Мени је наређено да подигнем бетонску плочу испод које се налазила мина. Знао сам да је ту. Подигао сам плочу, а када је она експлодирала, рањен сам у руке и ноге", рекао је Арсић, који је касније превезен у болницу у Горажде, гдје је лијечен девет дана.

Свједок је говорио и о догађајима прије хапшења војника ВРС испод моста у Доловима код Рудог, преноси Бирн.

"Пуцало је са свих страна. У једном моменту са мегафона смо позвани да се предамо. То смо и учинили, одакле смо се у колони упутили са рукама на леђима према тунелу Стрмица", рекао је Арсић, наводећи да су тада испод моста убијена два, а рањено пет војника ВРС.

Одговарајући на питање браниоца Јасенке Решидовић да ли је прије хапшења било ватреног обрачуна између такозване АБиХ и ВРС, свједок је потврдио да је оружани сукоб трајао неколико часова.

Арсић каже да је, након деветодневног лијечења у горажданској болници, пребачен у затвор, гдје је, како тврди, провео 19 мјесеци, након чега је и размијењен, а од експлозије мине и данас има здравствених проблема, због којих се након размјене лијечио у Београду.

Сејдићу, бившем команданту Прве вишеградске бригаде такозване Армије БиХ, Тужилаштво БиХ на терет ставља да је наредио и нечовјечно поступао према цивилима српске националности на подручју општина Рудо, Вишеград и Горажде.

Наставак суђења заказан је за 6. јун.

Извор: Срна