latinica  ћирилица
03/08/2017 |  14:58 | Аутор: РТРС

Повећан транзит кроз гасовод "Опал" - смањен кроз Украјину

"Гаспром" је повећао транзит кроз гасовод "Опал", којим се природни гас пребацује директно до Њемачке, усљед чега је смањен транзит овог енергента кроз Украјину.
Гаспром (Фото: Газпром нефт) -
Гаспром (Фото: Газпром нефт)

Енергетски магнат повећао је дневну количину гаса која се транспортује гасоводом "Опал" са 56 на 71,5 милиона метара кубних.

До повећања је дошло након што је "Гаспрому", након шестомјесечне забране, поново омогућено да користи 40 одсто гасовода "Опал", који спаја руски "Сјеверни ток" са Чешком и Њемачком.

Транспорт гаса сјеверном рутом далеко је исплативији за "Гаспром".

"Увјерен сам да ће ускоро бити искориштени и пуни капацитети гасовода `Опал`", истиче директор Фонда националне безбједности Алексеј Гривач.

Европска комисија је крајем прошле године дозволила руској компанији да у већој мјери користи гасовод "Опал", преноси лист "Ведомости".

Одлука је донесена након што је 50 одсто капацитета гасовода "Опал" изузето из Трећег енергетског пакета, којим се ограничава контрола енергетских компанија над мрежом цјевовода.

Њемачки медији ових дана пишу о "циничној политици санкција САД", које настоје да спријече заједничке пројекте Њемачке и ЕУ са Русијом, поготово гасне споразуме.

Јасно је да је циљ тог пакета санкција гасовод "Сјеверни ток два", наводе медији и указују на чињеницу да је званични Вашингтон много пута критиковао тај пројекат, јер, наводно, његова реализација доводи до још веће зависности Европе од Русије.

САД пошто-пото желе да постану главни извозници енергената, наводе њемачки медији, који појашњавају да америчка страна има своје шансе на европском тржишту, те да тврдње о руском монополу нису тачне.

Извор: СРНА