latinica  ћирилица
14/08/2017 |  15:52 | Аутор: РТРС

ВСТС осудио пријетње упућене Тегелтији и Јукићевој

Високи судски и тужилачки савјет БиХ осудио је увреде и пријетње упућене предсједнику ВСТС-а Милану Тегелтији и потпредсједнику Ружици Јукић у текстовима објављеним на "Фејсбуку" у оквиру групе "Хапси! Мектићу само хапси!", истичући да неће подлећи притисцима и да ће и даље инсистирати на борби против организованог криминала и корупције.
ВСТС - Фото: РТРС
ВСТСФото: РТРС

ВСТС БиХ у саопштењу позива надлежне институције да открију и санкционишу овакво недопустиво дјеловање, те посебно указује да пријетње упућене руководиоцима ове институције у неким дијеловима позивају на рушење и насилно уништавање институције.

"Такво дјеловање сматрамо притиском на рад ВСТС-а као институције посебно важне за очување независности правосуђа у БиХ", истиче се у саопштењу ВСТС-а.

ВСТС указује да посебно забрињавају "оркестрирани и добро испланирани напади" на руководство ове институције чији је циљ скретање пажње са стварних проблема и могућих кривичних и других поступака против лица која се очигледно тренутно осјећају несигурним.

У саопштењу се наглашава да ВСТС поздравља и подстиче сваку добронамјерну критику рада правосуђа у БиХ, а посебно ВСТС-а.

"ВСТС вјерује да ове увреде и пријетње могу услиједити искључиво из два разлога - због непознавања улоге ВСТС-а у правосудном систему БиХ с обзиром да се у увредљивим и пријетећим текстовима ова институција и њено руководство повезује са догађајима и поступцима у којима ВСТС уопште не учествује, нити има надлежност над њима или због намјерног и оркестрираног изазивања несигурности, како код грађана, тако и код лица којима су пријетње упућене", наводи се у саопштењу.

Потпредсједнику ВСТС БиХ Ружици Јукић, на приједлог Тужилаштва БиХ, а након посљедњих позива на линч и пријетњи убиством, додијељена је полицијска заштита.

Јукићева је прије неколико дана Тужилаштву БиХ пријавила пријетње и увреде од чланова "Фејсбук" групе "Хапси! Мектићу само хапси!". Она је раније упозорила да је чланица те групе Хелена Полић Гојковић поставила линк текста под насловом "Мјесто злочина ВСТС" покрета "Трећи блок".

"Треба их хапсити, а може се неке вјешати јавно, што да не. Што људи мисле и пишу о Јукићевој боље да овдје не износимо, судијске етике ради. Хајмо мафијашу Тегелтија, хајмо окончати Јукићкину тужбу против /министра безбједности БиХ Драгана/ Мектића, па га казните. Хајмо мафијашко правосуђе, покажите се, или она или он", пише у тексту.

Извор: Срна