latinica  ћирилица
14/08/2017 |  19:07 ⇒ 21:41 | Аутор: РТРС

Арапска ренесанса у Сарајеву! (ВИДЕО)

Уз пораст илегалних имиграција и до 300 одсто у првој половини године, у БиХ је повећан и број туриста из земаља Блиског Истока. У првих седам мјесеци БиХ је посјетило више од 42.000 арапских туриста. Овај туристички бум, уз онај грађевински и инвестициони, многе је забринуо, а безбједносним службама задао посла. Зато туристички радници задовољно трљају руке!
Арапи у Сарајеву - Фото: РТРС
Арапи у СарајевуФото: РТРС

Арапска ренесанса у граду на Миљацки! Сарајево је добродошлицу "тамнопутој браћи" одавно великодушно зажељело. Али никада, чини се, као овог љета! Никаби и бурке пристижу редовним авио-линијама и чартер летовима. И употпуњују годинама већ, по сарајевским квартовима арапским језиком осликаван, колорит. 

-  У свим сегментима имамо повећање и илегалних и легалних миграција. Сигурно да је повећање између 20 и 25 одсто присуства и туристичких посјета - каже Слободан Ујић, директор Службе за послове са странцима БиХ.

И док илегални имигранти, бар они који се нађу на радару безбједносних служби, пролазе процес реадмисије, туристи несметано запосједају хотеле и ресторане. Дочекују их цјеновници штампани на арапском језику и угоститељски објекти у којима су алкохолна пића прошлост. Као по матрици одговарају да их привлачи издашна природа. И "зеленило у свим нијансама".

- Свиђа ми се природа, зеленило и ријеке, а осим тога овдје живе муслимани - каже Карима, туристкиња из Кувајта.

"Зеленило" је само у првих седам мјесеци, према подацима Граничне полиције у БиХ, привукло 42.627 туриста из пет арапских земаља, највише из Емирата. Многи од њих не скривају да, док се одмарају, мјеркају куће и земљиште, чак и цијела пространства!

- Можда у будућности купим земљу и саградим овдје кућу или апартман - каже Абдул Кадир ал Аска из Кувајта.

А многи су већ, као "инвеститори", и саградили! Цијела мега насеља и стамбене комплексе, а да домицилна власт и не зна у које сврхе. Но, ту се обично завршавају инвестициона улагања која су због законских препрека реализована уз помоћ сумњивих домаћих посредничких или фиктивних сестринских фирми.

- Од 691 правног лица које је било контролисано, свега 192 су нађена на адреси и послују у складу са законом, а наишли смо и на правна лица која дугују и милионске износе држави - наводи Ујић.

И док безбједносне агенције и порезници "гањају своје милионе" већ уоквирени луксуз истока остаје недоступан домицилу. Доступни су зато захтјеви за привремени или продужени боравак "арапских туриста или инвеститора". Само у првом полугодишту запримљено је 300 таквих захтјева. И још 10-ак за стални боравак.

У Служби за послове са странцима подсјећају на визне олакшице. Катар, Бахреин, Оман, Уједињени Арапски Емирати и Кувајт, од БиХ су "гратис" добили безвизни режим. Реципроцитета нема ни са Саудијском Арабијом, чији држављани за улазак у БиХ плаћају само 35 евра наспрам 500 колико за одлазак у ту земљу плаћају Босанци и Херцеговци.

- Није то туризам ни инвестиција, то је распрадаја грунта босанског, то су наши привредни ресурси. За 10, 15 или за неколико година моја и ваша дјеца имаће озбиљних проблема због тога - каже Есад Дураковић, професор оријенталистике.

У похлепи за петро-доларима, мало је реалиста који о грунту размишљају. Битније им да олако и за час напуне празне новчанике! Но, како ли ће се понашати ако Сарајево поново постане мултиетнички град, а Бошњаци у њему - мањина?