latinica  ћирилица
15/08/2017 |  10:38 ⇒ 11:38 | Аутор: РТРС

Тензије на релацији Вашингтон–Пјонгјанг, расте забринутост у свијету

Сјевернокорејска војска представила је план о ракетном нападу на америчку пацифичку територију Гуам, лидеру те земље Ким Џонг Уну, који је рекао да ће посматрати дјеловање САД неко вријеме прије него што донесе одлуку.

План о нападу укључио је црвени аларм у Бијелој кући. Амерички предсједник Доналд Трамп вратио се са одмора, а министар одбране каже да би рат могао брзо да почне. Како би све могло да се заврши?

На Корејском полуострву мир између двије Кореје није званично потписан више од пет деценија. Преијти ли нови рат? Пјонгјанг поручује Вашингтону – база Гуам више није безбједна. Из Бијеле куће брзи одговор: "Прешли сте црвену линију - спремите се за бијес и ватру". И прије објављивања плана ракетног напада, јасна је порука америчке војске.

"Сједињене Америчке Државе су спремне да користе све војне капацитете, како би браниле себе и савезнике од севернокорејске провокације. И даље улажемо напоре да онемогућимо режим Ким Џонг Уна да развије нуклеарни програм", каже Генерал Джозеф Данфорд, начелник Здруженог генералштаба америчке војске.

Због узајамних претњи расте забринутост у цијелом свијету, али расте и подршка Трампу унутар земље.

"Ви имате ситуацију два унутрашња слаба режима која сада хоће да се покажу споља да би окупила све око себе и на тај начин повећала легитимност изнутра. У таквој ситуацији постоји могућност од рата", сматра Милош Поповић, сарадник Београдског центра за безбједносну политику.

"Никад се не зна, ова реторика јесте врућа и свако је свјестан шта би донијело посезање за атомским оружјем, али у једном моменту може да се пређе црта", каже Милан Мишић, спољнополитички коментатор Политике.

И није први пут да Пјонгјанг прелази црту, баш у августу. Крајем мјесеца одржавају се редовне војне вјежбе Јужне Кореје и Сједињених Америчких Држава. Чак и да бојеве главе нису окренуте ка америчкој војној бази, аналитичари не искључују други сецанарио.

"Могућност је да изврше конвеционални напад на Јужну Кореју и тај је најубитачнији зато што је граница Сјеверне и Јужне Кореје од Сеула удаљена само 25 километара, па би ту било доста цивилних жртава", сматра Милан Мишић.

У Кремљу упозоравају да је опасност од оружаног сукоба веома висока. Јапанци масовно купују склоништа за нуклеарни рат. Све очи упрте су у Пекинг.

"Има неких индиција да две стране покушавају посредно да спусте лопту. Вашингтон много очекује од Пекинга, предсједника Си Ђипинга, Кореја економски много зависи од свог партнера Кине, чак 90 одсто извоза одлази у Кину", додаје Мишић.

"Кина је отворено рекла да неће дозволити промјену режима у Пјонгјангу, отворено је изјавила да ако Американци нападну да ће они узвратити, али такође је упозорила и свог клијента Сјеверну Кореју да уколико они изврше први напад, да не очекују никакву помоћ од Кине", каже Милош Поповић.

Док се о могућим политичким и војним сценаријима само нагађа, прве ударе осетила је берза. Четири и по милијарди долара кошта Џефа Безоса, Била Гејтса и Марка Закерберга оно што многи називају "само реторичка тензија".

Извор: РТС