latinica  ћирилица
15/08/2017 |  10:47 | Аутор: РТРС

Јапан обиљежио крај Другог свјетског рата

Јапан је данас обиљежио 72. годишњицу капитулације којом је завршен Други свјетски рат на Пацифику, а премијер Шинзо Абе је посјетио контроверзно светилиште Јасукуни, гдје се одаје пошта онима који су погинули за Јапан, а међу којима су сахрањени и многи ратни злочинци.

Више од 6.000 људи је било присутно у сали Нипон Будокан у центру Токија, на церемонији на којој је говорио и цар Акихито.

"Поново осјећам дубоку тугу када помислим на све који су изгубили живот и њихове породице. Уз најдубље кајање, искрено желим да се ратна разарања никада не понове", рекао је јапански монарх.

Акихито, син и насљедник цара Хирохита, који је владао Јапаном током рата, први пут је 2015, поводом 70. годишњице капитулације, употребио израз "најдубље кајање". Исто је поновио и 2016.

"Ужаси рата не смију да се понове. Од завршетка Другог свјетског рата наша земља је увијек радила у корист мира и просперитета у свијету", рекао је премијер Абе и обећао да ће Јапан користити све своје снаге у служби свјетског мира.

Абе је, као и бивша министарка одбране позната по национализму Томоми Инада, посланици и јавне личности, посјетио храм Јасукуни у Токију. Као и увијек, због тога се очекује оштро реаговање Кине и Јужне Кореје.

У том шинтоистичком светилишту се одаје пошта око 2,5 милиона Јапанаца који су погинули у модерним ратовима. Међу њима се налази и 14 људи који су 1945. осудјени као ратни злочинци, а њихова имена су 1978. уписана у регистар Јасукунија. То сусједне земље, које су биле жртве јапанског империјализма, сматрају неопростивим.

Абеа критичари оптужују да жели да измени Устав и промијени одредбу по којој се Јапан одриче рата као средства за рјешавање спорова.

Око 3,1 милион Јапанаца, од тога око 800.000 цивила, страдало је у рату за који сусједне земље криве јапанску империјалну војску.

Јапан је приморан на безусловну предају након што су совјетске снаге 10. августа напале Манџурију, а САД бациле атомске бомбе на Хирошиму 6. августа и Нагасаки три дана касније. Од посљедица атомског бомбардовања погинуло је више од 210.000 људи.

Цар Хирохито обратио се 15. августа 1945. године преко радија нацији наводећи да је Јапан прихватио захтјеве савезничких снага за безусловну капитулацију. Капитулација је званично потписана 2. септембра на америчком разарачу "Мисури" у Токијском заливу.

Војна експанзија Јапана између 1910. и 1945. и дан данас трује односе Јапана са сусједима.

Извор:Бета