latinica  ћирилица
15/08/2017 |  13:28 | Аутор: РТРС

Покренути поступак против полицајаца због одласка на хаџ о трошку Саудијске Арабије

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је да ће затражити да се Амбасада Саудијске Арабије у БиХ изјасни има ли полицијских службеника који о трошку те амбасаде одлазе на хаџ, те да ће онда покренути поступак против њих. "Сматрам да је то незаконито примање награде, дара, поклона или друге врсте награде од неколико хиљада долара, марака или већ чега хоћете", изјавио је Мектић данас у Сарајеву.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Он је навео да се противи пракси да службеници Агенције за координацију полицијским тјелима БиХ или полицијски службеници уопште о трошку Амбасаде Саудијске Арабије у БиХ или других амбасада одлазе на хаџ.

Мектић је навео да нема ништа против таквих путовања, али то морају да ураде о свом трошку.

"Немам ништа против хаџа и муслимана да одлазе на хаџ. Максимално уважавам то њихово право. Сваке године Саудијска Арабија, ни то не оспоравам, омогућава да неколико стотина лица бесплатно о трошку амбасаде одлазе на хаџ. Али, јесам против тога да корисници те погодности буду полицијски службеници и полицијски руководиоци", рекао је Мектић на конференцији за новинаре.

Он је посебно истакао да се противи да корисници погодности одласка на хаџ о трошку Саудијске Арабије или било које друге амбасаде у БиХ буду службеници Агенције за координацију полицијским тјелима БиХ, који су према закону дужни да штите и дипломатско-конзуларна представништва.

Ако пристану да на такав начин оду, каже Мектић, онда је то примање дара, мита или друге врсте накнаде.

"Знам да ми идемо о трошку страних држава на путовања, али то су службена, студијска путовања и службене посјете, а ово је нешто сасвим друго", истакао је министар безбједности БиХ.

Извор: Срна