latinica  ћирилица
15/08/2017 |  15:44 ⇒ 16:10 | Аутор: РТРС

"Пријетње руководству ВСТС - притисак на правосуђе"

Удружење судија Републике Српске најоштрије је осудило пријетње и увреде упућене руководиоцима Високог судског и тужилачког савјета БиХ и оцијенило да се то може сматрати нападом и притиском на све правосудне институције БиХ.
ВСТС - Фото: РТРС
ВСТСФото: РТРС

"Сматрамо неприхватљивим било какве радње или понашање који су усмјерени ка угрожавању безбједности, угледа и ауторитета руководилаца институције која је од највећег значаја за очување независности правосуђа БиХ", саопштено је из Удружења судија Српске поводом пријетњи објављених на "Фејсбуку" у групи под називом "Хапси! Мектићу, само хапси!", које су упућене предсједнику и потпредсједнику ВСТС Милану Тегелтији и Ружици Јукић.

У саопштењу се наводи да је неопходно сузбити овакве догађаје, унаприједити заштиту безбједности и угледа свих носилаца правосудних функција.

Из Удружења наводе да сваки грађанин БиХ има право да изрази мишљење о раду правосудних институција, као и да упути добронамјерну критику на рад, али да то мора остати у границама цивилизованог и друштвено прихватљивог понашања.

"У супротном, ријеч је о кажњивом понашању које има за циљ да унесе несигурност и страх код грађана ове земље и особа којима су пријетње упућене", наводе из Удружења судија Српске.

Потпредсједник ВСТС БиХ Ружица Јукић прије неколико дана је Тужилаштву БиХ пријавила пријетње и увреде које су јој упутили чланови "Фејсбук" групе "Хапси! Мектићу, само хапси!".

Она је раније упозорила да је чланица те групе Хелена Полић Гојковић поставила линк текста под насловом "Мјесто злочина ВСТС" покрета "Трећи блок".

Извор: СРНА