latinica  ћирилица
15/08/2017 |  18:52 | Аутор: РТРС

Арапи све више купују земљиште у БиХ!

Број држављана из арапских земаља који посјећују БиХ је из године у годину све већи, а многи од њих купују и граде некретнине широм земље гдје су већ изграђена бројна "арапска насеља".
Арапи купују земљу око Сарајева - Фото: РТРС
Арапи купују земљу око СарајеваФото: РТРС

На подручју општине Илијаш у околини Сарајева у претходних неколико година, Арапи су купили негдје између 3.000 и 3.500 дулума, односно око 350 хектара земљишта.

Углавном се ради о земљишту чији су власници били Срби, а има и појединачних случајева да су земљиште продавали и Бошњаци и Хрвати.

Цијена земљишта по квадратном метру је због тога порасла за више од 50 одсто, што према ријечима начелника те општине Акифа Фазлића, прави проблем локалном становништу које жели да купи земљиште за изградњу стамбених кућа.

- Позитивна страна је што је буџет општине већи. По основу промета непокретностима прошле године смо наплатили близу милион евра, а око 70 одсто, односно око 700.000 евра су направили арапски инвеститори - рекао је Фазлић.

- Имамо и приходе од плаћања ренте и уређивања грађевинског земљишта, тако да и то повећава наш буџет - додао је он.

На питање који је интерес арапских инвеститора да купују земљиште у БиХ, он каже да је његова процјена да они желе да ту проведу један дио времена, највише мјесец дана, имајући у виду климу у њиховим матичним земљама.

Каже да има појединачних случајева међу становницима те општине који исказују негодовање због доласка Арапа, наводећи да "дилеме" увијек постоје.

- Сви размишљамо и о тим дилемама, мада ја увијек гледам какви су свјетски процеси, а они показују да имамо све више миграција и да је све отвореније тржиште некретнина - рекао је он.

Гледаћемо да тај процес учинимо позитивним и надам се да неће имати неке друге конотације, каже он и напомиње да постоје механизми уколико буде другачијих конотација да се оне зауставе.

Напомиње да и БиХ ту треба да има своју улогу.

У Сарајеву тржни центри и хотели, у околини викенд-насеља

Фазлић објашњава да се у Кантону Сарајево земљиште купује за тржне центре и хотеле, а у околини, за викенд-насеља. Једно викенд-насеље је, каже, већ изграђено у општини Илијаш.

- Купљено је још доста локација и оне су у процедурама одобравања, доношења дозвола и свега што је потребно за та насеља, њихови инвеститори воде процес изградње и онда продају на тржишту некретнина те објекте - каже Фазлић.

Становници општине Илијаш примијетили су све већу продају некретнина у претходних пет година, а на то реагују различито.

Напомињу да немају проблема са новим комшијама, али им је њихово све веће присуство "загонетно".

- Ма шта ја знам, интересантно је то све, загонетно, не знамо зашто купују, да ли су толико богати па улажу новац у некретнине. Прави разлог се не зна. У нашој општини доста купују, граде се насеља, села са 30-40 кућа. Насељавају се, купују станове - каже један од становника.

Масовна куповина некретнина за држављане арапских земаља била је крајем прошле године предмет провјера безбједносних агенција у БиХ.

Подсјећамо, истрагом коју је спровела Служба за послове са странцима БиХ утврђено је како се таквим трансакцијама бави велики број "фантомских" фирми које располажу минималним почетним капиталом, а инвестирају велике новчане износе. У децембру је контролисан рад 691 агенције која се бавила таквим трансакцијама, а чак 499 није пронађено на пријављеним адресама.

Да је број долазака Арапа у БиХ све већи, показују и званични подаци. У првих седам мјесеци БиХ је посјетило више од 42.000 арапских туриста.

Извор: Танјуг