latinica  ћирилица
15/08/2017 |  19:26 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

На бх. буџету 22 хиљаде запослених-да ли посао добијају потребни или подобни? (ВИДЕО)

Да се у Сарајеву запошљава и мимо процедура - потврђује чињеница да се често за то не тражи ни, на папиру обавезна, сагласност Савјета министара.
БХ инсититуције - Фото: РТРС
БХ инсититуцијеФото: РТРС

Мртво слово на папиру су и ревизорски извјештаји и препопоруке, јер их мало ко поштује.

У јуну ове године из Буџета бх. институција исплаћене су плате за више од 22 хиљаде запослених.

Армија људи опслужила би и знатно напредније државе од БиХ.

Само у јуну, према подацима добијеним из Министарства финасија и трезора БиХ, више од 52 милиона за плате, накнаде и друге принадлежности.

Те бројке, од мјесеца до мјесеца варирале су и у прошлим годинама, али се грађани с правом питају којим пречицама и поред ембарга на запошљавање поједини у бх. институцијама долазе до радних мјеста, јесу ли потребни или подобни.

Уста бх. званичника пуна борбе против корупције, а када ревизори својим налазима потврде примјере нетранспарентног запошљавања на темељу разних врста уговора, те запошљавање на одређено вријеме, привремени и повремени послови и сл. реаговање изостаје.

Незванично, предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић нема више простора за новозапослене у свом кабинету, па прави деташмане у сусједним зградама.

Истинитост тврдњи нисмо успјели провјерити, колективни је годишњи одмор бх. институција.

Примјере нетранспарентног запошљавања на које ревизија указује није могуће ни побројати, а само један је Управа за индиректно запошљавање у којој за запошљавање без конкурсне процедуре имају и образложење.

- Чињеница је да за поједина мјеста није било расписаног огласа на одређено вријеме. На оглас који распише УИО пријави се и више од 1.000 кандидата, процедура би дуго трајала, каже Ратко Ковачевић, портпарол УИО.

Како није било селекције, јасно је- препорука је била пресудна да се функционисање УИО не доведе у питање.

Повећани издаци ангажовања спољних сарадника по уговору о дјелу евидентни су и у БХМАКУ.

Оправдање је запошљавање по генералном извиђању.

Но, оправдања, а ни одговорности за исплате двије директорске плате, суспендованом и в.д. директору нема.

- Бивши в.д. разријешен је дужности прије 2два мјесеца по доношењу рјешења и више се не исплаћују двије плате, наводи Саша Обрадовић, в.д. директора Центра за уклањање мина БиХ.

Мужа козе која издише, али још није пресушила, пореских обвезника, само за плате и накнаде више од 22.000 људи запослених на бх. нивоу лани је износила 642,7 милиона марака, више од пола буџета.

Институције су у складу са одобреним буџетом подносиле захтјеве Савјету министара за прибављање сагласности за попуну упражњених радних мјеста, а након изостанка одговора прибјегавало се пречицама.

Идеалан и некажњив концепт, јер ко још обраћа пажњу на налазе ревизије ...

- Ревизори би морали да имају овлаштења и законску обавезу да за сумњу о почињеном кривичном дјелу поднесу пријаву. Док се то не уведе као у Србији имаћемо многе незаконитости, истиче Вехид Шехић из Форума грађана Тузла.

У џеповима спољних сарадника бх. институција у 2016. завршило је 5,7 милиона, што је за 660.000 марака више него годину раније.

На име уговора о дјелу исплаћено је 3,9 милиона, а на основу закључених уговора о привременим и повременим пословима 1,7 милиона КМ.