latinica  ћирилица
16/08/2017 |  09:19 ⇒ 09:49 | Аутор: РТРС

Војнов: Серија о Изетбеговићу пројекат који правда политичке аспирације муслимана у БиХ

Драматург и филмски критичар Димитрије Војнов оцијенио је да ангажовање Ахмеда Имамовића за редитеља серије о Алији Изетбеговићу умногоме сугерише да је ријеч о пројекту који намјерава да послужи у даљој изградњи и правдању политичких аспирација муслимана у БиХ.
Димитрије Војнов - Фото: Screenshot/YouTube
Димитрије ВојновФото: Screenshot/YouTube

"Када би се неки суд задужен за сукобе на просторима бивше Југославије заинтересовао за кинематографски аспект тих сукоба, сасвим сигурно би један од спорних филмова био `Гоу вест` Ахмеда Имамовића, који је практично расистичка визија Срба у БиХ", рекао је Војнов за "Данас".

Он је нагласио да укљученост турских продуцената у тај пројекат јасно сугерише да то неће бити локални комеморативни пројекат већ једна много амбициознија, шира интернационална замисао.

"Уосталом, то је и у духу Алије Изетбеговића који је у СФРЈ био третиран као мали, локални верски фанатик и политички екстремиста, а тек је упливом страног, па и турског утицаја постао некакав значајан политички чинилац", рекао је Војнов.

Прама његовим ријечима, циљ серије је да буде споменик Алији Изетбеговићу и оруђе за анимирање како јавности у БиХ, тако и у Турској за предстојеће политичке догађаје.

Он сматра да је реакција предсједника Српске Милорада Додика са идејом да произведе филм о Радовану Караџићу политички став, с тим, што је, како каже, та његова идеја "умјетнички много интригантнија".

"Караџић је свакако потентан драмски лик, психијатар, национални лидер, касније прогоњен човек и исцељитељ који се бави алтернативном медицином и о њему може да се сними неколико различитих филмова", додао је Војнов.

Извор: СРНА