latinica  ћирилица
16/08/2017 |  11:35 ⇒ 13:50 | Аутор: РТРС

Де Мезијер за опште мјере против изгредника на стадионима

Њемачки министар унутрашњих послова Томас де Мезијер позвао је данас на предузимање оштрих мјера против фудбалских навијача који се насилно понашају, укључујући забрану уласка на стадионе.
Томас де Мезијер - Фото: AP
Томас де МезијерФото: AP

Повод за ову изјаву су проблеми на утакмици у балтичком граду Ростоку у понедјељак, 14. августа, која је била обиљежена бацањем петарди и бакљи.

Де Мезијер, који обавља и функцију министра за спорт, рекао је дневном листу "Билд" да је насиље у Њемачкој у порасту и да о томе свједоче сукоби са стотинама повријеђених полицајаца током самита Г20 у Хамбургу у јулу.

"Говоримо о озбиљним кривичним дјелима у неким случајевима. Правосудни систем мора бити одлучан", рекао је министар.

Према његовим ријечима, један приступ могао би да буде регистровање познатих изгредника у полицији прије и послије утакмица или изрицање забране уласка на стадионе.

Насиље у на стадиону у Ростоку избило је када су навијачи берлинске "Херте" почели да бацају бакље на навијаче домаће "Ханзе".

Домаћи навијачи потом су запалили "Хертину" заставу, која је украдена са стадиона у Берлину 2014. године. Запаљена су и нека сједишта.

Де Мезијер је осудио насиље и рекао да је срамотно да мале групе "насилних анархиста" нарушавају углед читавог спорта. Он је додао да тимови и њихови навијачи треба да се дистанцирају од насилника.

Извор: СРНА