latinica  ћирилица
16/08/2017 |  12:03 ⇒ 13:36 | Аутор: РТРС

Ким Џонг Ун одложио одлуку о испаљивању ракета

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун чека да види шта ће сљедеће САД урадити и због тога је одложио одлуку о испаљивању ракета у правцу америчке територије Гуам, извијестили су сјевернокорејски медији.
Балистичка ракета Сјеверне Кореје, архив -
Балистичка ракета Сјеверне Кореје, архив

У првом јавном појављивању у посљедње двије недјеље, Ким је прегледао инструкције сјевернокорејских војних снага, разматрајући истовремено план о испаљивању четири ракете према Гуаму, јавила је званична сјевернокорејска агенција КЦНА.

"Он је рекао да ако Јенкији остану при својим екстремно опасним и безобзирним акцијама на Корејском полуострву, тестирајући вољу Демократске Народне Републике Кореје, Пјонгјанг ће донијети важну одлуку, као што је већ објавио", преноси КЦНА.

На фотографијама приложеним уз извјештај сјевернокорејске агенције, Ким држи палицу којом на мапи показује путању лета ракета које би требало да буду лансиране са источне обале Сјеверне Кореје, и да преко Јапана стигну до Гуама.

Сјеверна Кореја је у више наврата упозоравала да ће напасти САД и америчке војне базе, и објављивала је сличне фотографије, али никада није дошло до реализације тих планова, подсјећа АП.

Међутим, најновије пријетње проузроковале су ескалацију тензија на релацији Вашингтон-Пјонгјанг, а амерички предсједник Доналд Трамп је поручио да је америчка војска спремна да дјелује ако Пјонгјанг не поступи мудро.

Амерички званичници су, ипак, у протеклих дана заузели нешто помирљивији тон, при чему је амерички државни секретар Рекс Тилерсон, упитан за одлагање напада Сјеверне Кореје, рекао да је на лидеру Пјонганга да одлучи да ли жели преговоре са САД.

"Настављамо да будемо заинтересовани за проналажење начина за долазак до дијалога, али то зависи од њега", рекао је Тилерсон.

Портпаролка Стејт департмента Хедер Ноерт је изјавила да одлука Сјеверне Кореје о одлагању није довољна, и да Пјонгјанг мора да покаже да је спреман "на денуклеаризацију Корејског полуострва".

Кина позива САД и Сјеверну Кореју да "прикоче" са пријетњама

Званичници Пекинга апеловали су на САД и Сјеверну Кореју да прикоче са пријетњама и акцијама, и да раде на проналажењу мирног рјешења за свој спор. Кинески министар иностраних послова Ванг Ји је, у телефонском разговору са руским колегом Сергејом Лавровом, рекао да двије земље треба да раде заједно на спуштању тензија и да не дозволе никоме "да започе инцидент на њиховом прагу", наводи се у саопштењу.

Лавров је оцијенио да би тензије могле поново да порасту, јер се САД и Јужна Кореја припремају за велике војне вјежбе 21. августа.

Извор: Агенције