latinica  ћирилица
17/08/2017 |  12:57 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

Шпирић: Заједнички одговорити на хајдучију над Српском

Посланик СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпрић рекао је да је трагична изјава предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића да подржава одлуку Уставног суда БиХ о одбацивању апелације Правобранилаштва Републике Српске.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

- Оваква одлука значи директан удар на простор Републике Српске. То је чиста хајдучија и развлашћивање Републике Српске на њеном простору - категоричан је Шпирић у изјави за Радио-телевизију Републике Српске.

- Ово је први пут да се Уставни суд БиХ од Дјетона до данас претворио у снажан инструмент СДА и међународне заједнице у обрачун са Републиком Српском, али оно што је још трагичније од Звиздића, јесте ћутање српских представника у бх. власти - сматра Шпирић.

Он каже да се прибојава да Звидзић говори из угла бх. премијера, а не из угла предсједавајућег Савјета министара, што би значило да се српски министри и замјеник у Савјету понашају као слијепи путници на броду, слиједећи курс СДА и Дениса Звизидића.

Ово понашање Уставног суда и понашање представника бх. власти, како наглашава, тражи снажан и јединствен одговор институција и власти из Републике Српске и њених представника у истититуцијама БиХ.

- Зато је и посљедња шанса да се одупремо насртају на територију Републике Српске. Ако се ово сада не искористи, бојим се да улазимо у једну силазну путању, гдје је немогућ повратак. Зато позивам представнике Срба у институцијама БиХ да се организује заједнички састанак са представницима власти у Бањалуци и да се види који је одговор - закључио је Шпирић, упозоривши да друга шанса неће бити пружена.