latinica  ћирилица
18/08/2017 |  11:10 ⇒ 11:20 | Аутор: РТРС

"ИЗ Црне Горе помоћи ће повратницима са ратишта који су погријешили"

Рифат Фејзић, реис Исламске заједнице у Црној Гори апеловао је на муслимане, повратнике с ратишта у Ираку и Сирији, да се јаве тој заједници и рекао да је она "способна и спремна" да помогне онима који су погријешили.
ИД (ФотоFlickr/ quapan/sputniknews) -
ИД (ФотоFlickr/ quapan/sputniknews)

Фејзић је за подгоричку Побједу рекао да Исламска држава слиједи "идеологију зла" од које највећу штету имају муслимани.

Он је навео да "под кишобраном" те заједнице има мјеста за све муслимане са тих простора, па, "наравно и повратнике са ратишта, јер људски је погријешити, али је људски и искрено прихватити испружене руке помоћи које им се нуде".

Према медијским наводима, на ратиштима у Сирији и Ираку тренутно је 12 црногорских држављана, 10 се до сада вратило у Црну Гору, а шест је погинуло ратујући у формацијама Исламске државе.

До сада је једна особа ухапшена због учешћа на ратишту у Сирији по закону који је усвојен прије неколико година и који строго кажњава учешће на страним ратиштима, пружање логистике, као и врбовање људи у те сврхе.

Фејзић је рекао да та заједница није комуницирала с повратницима и њиховим породицама, како би помогла у њиховој ресоцијализацији, али их је позвао да се јаве заједници.

- Монструм звани Исламска држава на просторима Сирије и Ирака више никоме није потребан и само је питање дана када ће бити потпуно уништен - закључио је Фејзић.

Извор: РТС