latinica  ћирилица
19/08/2017 |  13:58 ⇒ 17:17 | Аутор: РТРС

Српска треба јединствено одговорити на одлуку Суда БиХ

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић оцијенио је да је сама по себи неприхватљива одлука Уставног суда БиХ да војни објекат "Велики Жеп" у Хан Пијеску у Српској треба укњижити на име БиХ, те истакао да Република Српска треба да на то пружи јединствен и усаглашен одговор, прихваћен од свих.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић сматра да је одлука Уставног суда БиХ политичка, а не правна, те да је неспорно и да је на сцени отимање имовине Републике Српске, као и њено скрнављење дјеловањем правосудних институција БиХ.

"Сада је врло важно какав би одговор на ово стање Република Српска могла дати. Тај одговор не може да буде питање ниједне политичке странке, нити власти или опозиције, него треба да буде одговор свих у Републици Српској, јер су неке странке овдје у опозицији, а у Сарајеву на власти, или смо овдје на власти, а у Сарајеву опозиција", рекао је Ђокић.

Он је нагласио да је то питање Републике Српске, те да би требао да услиједи јединствен, заједнички одговор.

"Позивам да сви, као предсједници политичких партија, ако би нам био упућен позив од предсједника Републике Српске, имамо јединствен, усаглашен став по том питању", рекао је Ђокић, те додао да је његова иницијатива да се одржи такав састанак.

Он је упозорио и да треба имати у виду да питање односа БиХ према НАТО има своју историју која је испуњена дјеловањем свих политичких странака у разним временским периодима према том питању.

Ђокић сматра да је питање приступања или приближавања НАТО-у врло осјетљиво, али и важно политичко питање, те га као такво треба разматрати врло одговорно и професионално, а не тако да се развија активност надмудривања и борбе за то да се каже ко је одговоран за овако скарадну одлуку Суда БиХ.

Извор: СРНА