latinica  ћирилица
21/08/2017 |  17:50 | Аутор: РТРС

БиХ да исплатити 255.000 КМ надокнаде Цветковићу

Суд БиХ пресудио је да БиХ треба да исплатити 255.000 КМ надокнаде штете због боравка у притвору Александру Цветковићу, који је ослобођен оптужбе за злочин у Сребреници.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Цветковић, бивши припадник Десетог диверзантског одреда Војске Републике Српске, ослобођен је оптужбе да је учествовао у злочинима у Сребреници у јулу 1995. године, а због боравка у притвору тужио је БиХ.

Према првостепеној пресуди, БиХ је Цветковићу дужна да исплати око 167.000 КМ због незаконитог хапшења, а преостали дио новца због изгубљене добити током боравка у притвору, пренијела је Балканска истраживачка мрежа /БИРН/.

Цветковићев бранилац Милош Сикираш рекао је да је оваква пресуда очекивана, иако мисли да ће се Правобранилаштво БиХ жалити.

"Вјерујем да ће се овај процес завршити позитивно по мог клијента. Вјерујем да ће бити потврђена првостепена пресуда", рекао је Сикираш.

Цветковић је ухапшен у августу 2010. године у Израелу на основу међународне потјернице која је расписана на захтјев БиХ, а након три године поступка правосуђе Израела је донијело одлуку да га изручи БиХ.

Суд БиХ одредио му је притвор у којем је био до првостепене пресуде у јулу 2015. године.

Цветковића је Суд БиХ правоснажно ослободио оптужби да је у јулу 1995. године учествовао у убиствима око 900 бошњачких мушкараца на Брањеву.

На пресуду којом је досуђен износ накнаде штете за Цветковића могуће је уложити жалбу.

Извор: Срна