latinica  ћирилица
22/08/2017 |  19:17 ⇒ 22:12 | Аутор: РТРС

Грешке бх. тужилаца плаћају грађани! (ВИДЕО)

Грађанима БиХ, који су неосновано лишени слободе, исплаћено је енормних пет милиона марака одштете.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Остале трошкове узалудних суђења, адвоката, судија, тужилаца.. нико и не сабира. И нико не одговара за грешке сарајевског правосуђа које плаћају грађани!

Патолошко поигравање правом и правдом, на којем би позавидјели и бруцоши правног факултета, одавно је укоријењено у сарајевском "реформисаном" правосуђу! У том царству патологије, шаблонски се исписују оптужнице и закони примјењују како је коме воља. Александар Цветковић оптужен је за најтеже кривично дјело - геноцид. По налогу Тужилаштва БиХ ухапшен је у Израелу. У екстрадиционом притвору и притворским јединицама Суда БиХ провео је 1.627 дана. И ослобођен свих оптужби! А онда је пресавио табак и основано тужио оне који су неосновано тужили њега. Протекле седмице добио је првостепену пресуду. И њоме одштету вриједну 255.000 марака.

Милош Сикираш, адвокат Александра Цветковића, каже да је његов брањеник у Израелу, гдје је живио и радио, имао  животну перспективу, засновану породицу и све услове за квалитетан и успјешан живот. Међутим, након окончања тог поступка остао је без свега, навео је Сикираш.

Оптужницу је потписао тужилац Дубравко Чампара, иза којег су већ сабрана дјела истих или сличних! Ратни злочини, организовани криминал, тероризам...свестран је био Чампара. Пунио је притворске јединице и празнио бх. касу. На његовој подугачкој листи “"ужилачких успјеха" који су неосновано једногодишњи или вишегодишњи притворски стаж одслужили и Насер Палисламовић, оптужен, па ослобођен за бомбашки напад на полицијску станицу у Бугојну. И он ће "од државе" или прецизније - од народа, да наплати више од 120.000 марака. Наплатиће и притворени у акцији "Рез". Јер, оптужио их је олако Чампара да су припремали терористички напад.

Адвокат Фахрија Каркин каже да је тај предмет био неозбиљан од почетка, те да је одређен притвор за све особе. А затим је тужилац сам, након 19 дана, предложио да се притвор укине.

- То ја нисам доживио - у невјерици је Каркин.

И није "грешни" Чампара једини! У "бастиону" сарајевске правде и правичности, на врху љествице друштво му прави и Ибро Булић. Годинама је шаблонски исписивао оптужнице за Србе. И још их исписује. Мијења само имена. Омиљене Ибрина квалификације "геноцид" и "удружени злочиначки подухват". Најмање 15 таквих оптужница није успио да докаже. Али, жртве његових сумњивих правних постулата тужиле су БиХ. У притвору су провеле у просјеку по три године.

Вд. правобраниоца БиХ Млађен Мандић каже да су од 2010. године имали тачно 70 случајева у којем је вођен поступак противправног лишавања слободе.

- То су парнице које имају правни основ, тако да држава ту није могла ни добити. У питању су само новчани износи које ћемо ми на крају морати платити - каже Мандић.

Морбидна притворска дневница за уништену садашњост и будућност, за јавну сатанизацију, губитак посла, разорене породице,... 100 марака! Спретнији судски вјештаци извуку и коју марку више на име душевне боли неосновано притвореног! Али, то Чампаре, Булиће и ине не брине! Цех ионако плаћају грађани! А они недодирљиви - настављају по старом! И поштују само властите законе и конвенције!  Ако то још кога у БиХ интересује!?