latinica  ћирилица
24/08/2017 |  13:31 ⇒ 13:39 | Аутор: РТРС

Највећи заговорник ИСИЛ - а у Аустрији је родом из Србије

У Аустрији се шест исламистичких проповједача сумњичи за позивање на екстремизам и они су предмет истраге. Најпознатији такав проповједач у Аустрији је Мирсад Омеровић, из Тутина, који је већ у првој инстанци осуђен на 20 година затвора.
Аустрија: Најопаснији самопрозвани проповједач ислама је из Србије - Фото: nezavisne novine
Аустрија: Најопаснији самопрозвани проповједач ислама је из СрбијеФото: nezavisne novine

У оквиру даљег таласа хапшења, у јануару су у Грацу и Бечу ухапшене још двије значајне личности исламистичке сцене, заједно са 12 осумњичених терориста чланова једног радикалног исламског удружења у Грацу. Два проповједача су некадашњи кик-боксер Ебу Мухамед, алијас Неџад Балкан (41), и један поријеклом из Авганистана Фархад Q. (40), који је у радикалним круговима познат и као Абу Хамза ал Афгани.

Исламска вјерска заједница у Аустрији истиче да су радикални проповједачи "самопрозвани имами", као и да џамијска удружења у којима су дјеловали нису званично призната. Док је Фархад, у међувремену, пуштен из притвора, јер је установљено да није опасан колико се претпостављало, Неџад Балкан је и даље у притвору, јер постоје информације да је близак "Хазми" групацији Исламске државе. Ту информацију поткрепљује и чињеница да је из џамије у којој је проповиједао 19 особа отишло у рат у Сирију и они су са собом повели породице. На основу праћења и прислушкивања установљено је да се више њих од 12 ухапшених у Грацу прикључило џихаду у Сирији.

Извор: Независне новине