latinica  ћирилица
24/08/2017 |  15:03 ⇒ 15:11 | Аутор: РТРС

Новалић: Број новозапослених повећан за 32.000

У Федерацији БиХ у протекле двије и по године повећан је број новозапослених за 32.000, док је број незапослених смањен за 37.000, рекао је данас федерални премијер Фадил Новалић.

- Ово је први пут у 20 година да се то догађа - рекао је Новалић новинарима након сједнице Владе ФБиХ у Мостару.

Он тврди да је у федералним институцијама смањен број новозапослених, док је на кантоналном и општинском нивоу повећан за 670.

- Све остале особе запослено је у реалном сектору - рекао је Новалић.

Он каже да ФБиХ након двије и по године биљежи позитивне резултате које нико не може избрисати и који се могу назвати реформским, те да након дугогодишње кризе сви пројекти биљеже раст.

Новалић наводи да је најбрже растућа грана привреде у ФБиХ туризам, одмах иза металске индустрије, а у расту су и намјенска, текстилна и дрвна индустрија.

Он истиче да је апсолутни дуг ФБиХ смањен за 51 милион евра, док је једини проблем у изразитом расту броја пензионера и да то у протекле двије и по године за 24.000, док Фонд ПИО биљежи дефицит од око 150 милиона КМ.

Новалић каже да коначно кренули позитивни трендови и да Влада ФБиХ има много реформских процеса које планира да настави већ на јесен.

- Имамо кључна три реформска и три социјална закона, као и три инфраструктурна пројекта. Наша политика се своди на сређивање ствари у финансијској области, на тржишту рада, у социјали и подршку економском расту - нагласио је Новалић.

Он тврди да Влада ФБиХ има резервни план рада уколико не буду имала подршку за реформске законе у федералном Парламенту.

Када је ријеч о приходима и расходима за првих шест мјесеци ове године, министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић каже да су сви буџети по први пут у суфициту, а ријеч је о буџетима ФБиХ, кантона, општина и ванбуџетских корисника.

Милићевићева је навела да је забиљежено и повећање пореских и непореских прихода, те пореза од добити.

- Укупни приходи у првих шест мјесеци ове године износе 3.854,1 милиона КМ, што је за 323,7 милиона КМ или за 9,2 одсто више у односу на исти период претходне године - рекла је Милићевићева и додала да су расходи у ФБиХ повећани за 0,8 одсто.

Министар рада и социјалне политике ФБиХ Веско Дрљача рекао је да је нови закон о пензионом систему приоритет који у наредном периоду планира да спроведе његово министарство.

Говорећи о протестима демобилисаних бораца пред зградом Владе ФБиХ у Сарајеву, федерални министар за питање бораца Салко Букваревић каже да је ријеч о петнаестак људи који нису жељели да пристану на договор.

Он је рекао да у овом тренутку није могуће повећавати издвајања за борачке категорије, али да је могуће вршити прерасподјелу.

Букваревић каже да Влада ФБиХ издваја годишње 570 милиона КМ за борачке категорије, те да на вријеме испуњава законом предвиђена права према свим категоријама, што на мјесечном нивоу износи око 46 милиона КМ.

Извор: СРНА