latinica  ћирилица
24/08/2017 |  16:27 ⇒ 25/08/2017 | 08:18 | Аутор: РТРС

Новинар Јосип Шимић Ђинђић поднио кривичну пријаву против Мектића (ФОТО)

Новинар портала "Дневно" Јосип Шимић-Ђинђић поднио је данас кривичну пријаву Тужилаштву БиХ против министра безбједности БиХ Драгана Мектића због злоупотребе положаја и овлаштења.
Документ - Фото: РТРС
ДокументФото: РТРС

Мектић је јуче на конференцији за новинаре тврдио да је Шимић "оболио од параноје" и да је "побјегао са Одјељења психијатрије", те да је "опасан по друштво" и да треба да буде лијечен, а не да буде "стални гост Тужилаштва БиХ". Он је позвао Тужилаштво да јавно објасни шта Шимић сваки други дан ради у Тужилаштву.

Шимић, који је још јуче изјавио да је документација лажна, данас је Тужилаштву БиХ доставио пријаву у којој наводи да је Мектић, представљајући га као душевног болесника, и то као министар безбједности, злоупотријебио свој положај да би исказао своју личну нетрпељивост према њему.

Шимић у пријави наводи да је Мектић починио кривично дјело из члана 220. Кривичног закона БиХ- "злоупотреба положаја и овлаштења", јер је позвао медије у својству министра безбједности, а да је највећим дијелом причао о њему и његовим наводним психичким проблемима.

Шимић демантује Мектићеве наводе, истичући да је он без судског налога и без правног основа набавио медицинску документацију извјесног Јосипа Шимића, коју је јавно презентовао, кршећи одредбе Европске конвенције о људским правима и слободама.

Тврди да је Мектић погријешио и замијенио његов и идентитет извјесног Јосипа Шимића, јер је он Јосип Шимић-Ђинђић. Наводи да је циљ свега тога дискредитовање њега као новинара који је истраживао и писао о аферама у правосуђу БиХ.

Шимић у пријави наводи да је Мектић злопотријебио службени положај прибављајући и износећи у јавност приватну медицинску документацију, како би остварио споствени инетрес дискредитовањем њега као новинара.

 

 

Мектић је оптужбе поновио и данас, а ниједно од бх .удружења новинара није се огласило поводом скандалозног прозивања новинара на личној основи.