latinica  ћирилица
18/09/2017 |  12:21 | Аутор: РТРС

Казне за ометање радара, од 300 до 1.000 КМ

Возачу који је проузроковао саобраћајну несрећу на путевима у БиХ, а користио је уређај за ометање радара, може бити изречена новчана казна од 300 до 1.000 КМ и забрана управљања возилом од једног до шест мјесеци.
Нови радари - Фото: РТРС
Нови радариФото: РТРС

Законом о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, кориштење било каквих уређаја који ометају сигнал радарима строго је забрањено и кажњиво.

Нису ријетки случајеви да возачи не поштују ограничења брзине, а како би избјегли детектовање радара, користе разне уређаје који ометају сигнал и не приказују стварну брзину, пише "Кликс".

Замјеник командира у Јединици за саобраћај МУП-а Кантона Сарајево Елведин Муратспахић рекао је да се у возилу не смије налазити уређај за ометање радара јер је то кажњиво, чак и ако се не употребљава.

"Уколико је проузрокована саобраћајна несрећа, а возач је користио овај уређај, може се изрећи новчана казна од 300 до 1.000 КМ, те забрана управљања возилом од једног до шест мјесеци.Због кориштења оваквих уређаја може се изрећи мјера забране управљања возилом од једног до четири мјесеца, те два казнена бода", каже Муратспахић.

Уколико се утврди да се у возилу налази уређај, а није кориштен, казне се крећу од 50 до 250 КМ, док су казне у случају проузроковане саобраћајне несреће од 100 до 300 КМ, један или два казнена бода и може се изрећи мјера забране управљања возилом.

Овакви уређаји могу се наћи путем интернета. У опису је наведено да су преносиви и да имају неограничен домет.

У понуди су и ометачи за ласерске радаре који у потпуности неутралишу ласерске пиштоље и спречавају очитавање брзине возила. У огласу на интернету пише да је такав уређај произведен "у војној технологији", а цијена му је 990 КМ.

За разлику од ометача, кориштење уређаја који упозоравају на радар није забрањено, а њихова цијена је 40 КМ.

Извор: Срна