latinica  ћирилица
18/09/2017 |  13:03 ⇒ 13:14 | Аутор: РТРС

На аеродромима у Тузли и Сарајеву контролисано више од 7.000 путника

Гранична полиција БиХ учествовала је у међународној оперативној акцији "Икарус 2017", која је реализована на аеродромима у Албанији, Аустрији, Црној Гори, Македонији, Молдавији, Србији и БиХ, а чији је циљ био откривање и спречавање кривичних дјела и прекршаја.
Контрола на сарајевском аеродрому - Фото: СРНА
Контрола на сарајевском аеродромуФото: СРНА

Акција "Икарус 2017" реализована је у БиХ на аеродромима у Сарајеву и Тузли, гдје су на 25 међународних летова прегледана 7.022 путника, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

"Икарус 2017" спроводили су полицијски службеници земаља потписница Конвенције о полицијској сарадњи у југоисточној Европи, под покровитељством Програма граничне безбједности Женевског центра за демократску контролу оружаних снага /ДЦАФ/.

Циљ акције био је да се детаљним провјерама на првој и другој линији спријече и открију кривична дјела и прекршаји у вези с фалсификовањем и злоупотребом докумената, кријумчарењем људи, робе, дроге и оружја, те открију лица која потражују надлежни органи или путници за које се сумња да су починиоци прекршаја.

Током акције, која је одржана од 4. до 14. септембра, у свим земљама на првој и другој линији прегледана су 395.004 лица.

Откривена су 24 случаја фалсификовања исправа, четири кријумчарења дроге, једно кријумчарење лица, 92 лица и четири документа која потражују надлежни органи, те четири лица која се доводе у везу са тероризмом, као и већи број прекршаја.

Представници ДЦАФ-овог Програма граничне безбједности оцијенили су акцију веома успјешном, уз знатан допринос у откривању и сузбијању свих облика незаконитости на међународним аеродромима, а самим тим и подизању степена безбједности у земљама учесницама.

Извор: Срна