latinica  ћирилица
18/09/2017 |  15:31 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Бореновић копира некадашње "пленуме грађана" из ФБиХ (ВИДЕО)

Иако је предсједник ПДП-а, Бранислав Бореновић, најавио да ће се опозиција од наредног засједања вратити у скупштинске клупе, истовремено је најављен и наставак ванпарламентарног дјеловања и то одржавањем тзв. скупштина народа или Отворених парламената. То неодољиво подсјећа на Пленуме грађана, који су у Федерацији организовани прије неколико година и то уз помоћ и неких дијелова међународне заједнице, одговарила је потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

На уплитање међународних обавјештајних служби све гласније упозоравају и аналитичари, истичући да је сличан сценарио виђен већ неколико пута и да кажу не може бити ријечи о случајности.

За потпредсједницу СНСД-а, Жељку Цвијановић, најава повратка опозиције у скупштинске клупе не представља изненађење, с обзиром на незадовољство грађана и шире јавности њиховим понашањем током претходног засједања Народне скупштине Републике Српске. Коментаришући најављену серију тзв."скупштина народа или отворених парламената" у већим градовима Српске, од стране опозиције, Цвијановићева је рекла да то иначе раде све политичке партије и то спада у домен редовног политичког рада.

- Међутим, начин на који Бореновић најављује како ће се расправе о интерпелацијама и другим темама из Народне скупштине преселити у неке отворене парламенте неодољиво подсјећа на 'пленуме грађана' које су неке опозиционе партије у сарадњи са појединим дијеловима међународне заједнице организовали прије пар година након рушилачких и вандалских протеста који су организовани у Федерацији БиХ - истакла је Цвијановић.

Тада је опозиција жељела да се ти протести прелију и у Републику Српску, подсјећа Цвијановићева за Срну и додаје да се иза свега крије незадовољство изборним резултатима.

- У Бореновићевој најави не видим никакву оригиналност, тада су то били неки пленуми грађана у ФБиХ, сада су то неки отворени парламенти у Републици Српској, а циљ је исти - заобићи улогу званичних институција и створити неке ванинституционалне центре одлучивања. А, како су завршили пленуми грађана у ФБиХ, то већ знамо. Дакле, Бореновићева идеја о отвореним парламентима је копија већ виђеног - додала је Цвијановићева.

Подршку за ванинституционално дјеловање чланице Савеза за промјене добијају и из Федерације – из Демократске фронте саопштавају да опозицији у Републици Српској дају пуну подршку у, како кажу, раскринкавању лика и дјела Милорада Додика, односно његовом уклањању са власти. Да је циљ свргавање Милорада Додика и актуелне власти, и то од стране западних обавјештајних служби, сматра и главна уредница руског "Фонда Стратешке културе", Ања Филимонова. Додаје да је опозоција само интструмент у њиховим рукама.

- Опозиција у Српској игра подлу улогу и не разумије какве катастрофалне посљедице може изазвати овај њихов рат за ситне сопствене материјалне интересе - нагласила је главна уредница руског "Фонда Стратешке културе" Ана Филимонова.

Ратови против држава увијек почињу ударима на легитмно изабрану власт, каже Филимонова, и као примјер наводи сличне сценарије у Сирији, Украјини и Македонији. А управо је македонски примјер подигао највише прашине у јавности, с обзиром на то да је и Министар безбједности БиХ, Драган Мектић, јавно призивао одвијање сличног сценарија и у Републици Српској. Бројним осудама данас се придружио и предсједник Социјалистичке партије, Петар Ђокић.

 - То је чиста глупост. Какав је то начин да министаркаже 'Хајде да се у држави ствара насиље'". Овдје се, као и у било којој другој земљи, никад ништа није могло побољшати насиљем - изјавио је Ђокић.

Ђокић поручује да Република Српска има институције које су стварале и партије које су данас на власти и које су у опозицији, те да их је потребно његовати и у пуном капацитету оспособити да и даље раде одговорно свој посао. Посљедице онога што је учинила Македонија тек ће доћи на сцену, закључује Ђокић.

Извор: РТРС, СРНА