latinica  ћирилица
18/09/2017 |  15:39 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Ситуација у Српској је стабилна захваљујући сигурној већини у НСРС

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истиче да је политичка ситуација у Српској стабилна све док највиша законодавна институција има сигурну већину за функционисање, упркос парламентарној опструкцији и физичком онемогућавањем рада којим се служи опозиција.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Чубриловић наводи да теорија јасно дефинише да је парламентарна опстукција средство којим се опозиција служи да успори, поремети или чак онемогући рад парламента.

"То се овдје врши већ дуже вријеме на различите начине, као што су обасипање Владе енормном количином посланичких питања, предлагање бројних тачака дневног реда, држање дугих говора, сталне рекламације повреде пословника, реплике на све и свашта које се на крају своде на личне увреде и удаљавају нас од дневног реда", појашњава Чубриловић у интервјуу Срни.

Он напомиње да се у дијелу у којем је опструкција прерасала у физичко онемогућавање рада парламента дошло у опаснију фазу, а то је разграђивање парламентаризма.

"То није на добро, јер такви поремећаји у раду парламента наносе штету грађанима Републике Српске. То неће донијети ништа добро ни када је ријеч о политичком интересу опозиције, чега они, сасвим је сигурно, с обзиром на ово што раде и како се понашају, нису свјесни", додао је Чубриловић.

Предсједник парламента подсјећа да су на посљедњој сједници скупштинског Колегијума лидери опозиције поставили три услова за одржавање 21. редовне сједнице Народне скупштине Републике Српске.

"Колегијум је гласао и усвојио два услова, а закључке сам прошле седмице послао надлежним институцијама. Трећи захтјев опозиције био је ултимативно враћање на дневни ред 21. сједнице извјештаја ревизора, иако је ту тачку повукао скупштински Одбор за финансије и по Пословнику о раду не може нико да је врати. Они су то знали, али су инсистирали на немогућем јер нису хтјели договор", истакао је Чубриловић.

Он је подсјетио да је приједлог на Колегијуму био да се одмах одржи сједница Колегијума за заказивање наредне сједнице парламента и да ту тачку уврсте у дневни ред 22. сједнице која би требало да буде одржана за неколико дана, али да су представници опозиције и то одбили чиме су јасно показали да не желе договор.

Чубриловић истиче да је на посљедњој скупштинској сједници све урађено у складу са Пословником о раду и да је у малој сали, када је то било могуће, прочитао појединачно имена удаљених посланика, будући да му је у сали за пленарне сједнице био онемогућен прилаз радном столу физичком блокадом опозиционих посланика.

"Кажу сада да нисам смио да им забраним приступ сједници. Према Пословнику након што су они онемогућили приступ мени, као предсједнику парламента, радном столу и онемогућили рад још 51 посланика изрекао сам им, у складу са Пословником, мјеру забране присуства сједници. Дакле, нисам им забранио приступ сједници, него посланицима који су искључени са сједнице нисам дозволио да парализују рад Народне скупштине", појашњава Чубриловић.

Он констатује да се опозиција овдје није борила парламентарним методама, него је физички покушала да онемогући одржавање сједнице.

"У таквој ситуацији у којој је било јасно да опозиција ванпарламентарним средствима покушава да спријечи рад Народне скупштине изрекао сам мјере забране и нисмо употријебили никакву силу да их избацимо из велике сале засједнице, него су 52 посланика којима је онемогућен рад у сали за пленарне сједнице и која су морала да траже салу да би наставили рад жртве терора мањине у парламенту. Нису само њих 31 посланика бирали грађани, него су и нас 52 бирали, чије интересе смо дужни да заступамо", рекао је Чубриловић.

На питање колико је добро да се у Републици Српској призивају неке врсте "македонског сценарија", Чубриловић је рекао да то поређење није адекватно, јер је некадашњи лидер опозиције у Македонији Зоран Заев добио већину у парламенту, али му предсједник није дао мандат због чега су избили протести.

"То није исто. Овдје мањина жели да насилним методама парализује рад Народне скупштине. У свакој демократији, па и овој већина је та која доноси одлуке. Онај ко има 42 гласа у Народној скупштини Републике Српске доноси одлуке. Математика је неумољива, па и у демократији. Све остало је вануставно дјеловање ако немате већину. Рјешење је само једно - обезбиједите већину у Народној скупштини и онда можете да радите и захтјевате шта хоћете", додао је Чубриловић.

Упитан шта очекује у наредном периоду, да ли и на који начин може бити блокиран рад највише законодавне институције у Републици Српској, Ћубриловић је рекао да то није питање за њега, јер не осмишљава он кораке блокаде.

"Оно што могу да кажем јесте да ћу као предсједник Народне скупштине учинити све да највиша законодавна институција Републике Српске врши своју уставну улогу. То је моја обавеза као предсједника парламента и ја ћу је извршити", закључио је Чубриловић у интервјуу Срни.

Извор: СРНА