latinica  ћирилица
18/09/2017 |  16:33 | Аутор: РТРС

Пољски брачни пар отео своју тек рођену бебу из болнице да је не вакцинишу

Пољска полиција од петка трага за младим пољским брачним паром који је из болнице у Бјалограду на сјеверозападу земље отео своју тек рођену бебу, пошто се посвађао с љекарима јер није хтио да дозволи да се беба окупа, тестира на жутицу, добије витамин К, а одбио је и да беба прими прве вакцине.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Дјевојчица је рођена у 37. недјељи трудноће, у порођају без компликација али недовољно тешка. Љекари су првог дана послије порођаја тражили од суда да привремено ограничи родитељска права када су родитељи бебе одбили уобичајену терапију и да беба прими прве вакцине.

„Плашили смо се за здравље новорођенчета. Било је нужно да се договоримо, а ту ни у најмањој мјери договор није био могућ. Родитељи су одбили да се било шта ради са дјететом. Љекари су дуго разговарали са мајком, али имала је, као и отац бебе, другачији приступ савременој медицини”, казао је за телевизију ТВН24 љекар те болнице Роман Лабенђ.

У петак поподне, када им је саопштена одлука суда, млади пар је узео бебу, побјегао из болнице и од тада се крије. У потрагу за њима кренула је пољска полиција, док је данас истрагу започело и тужилаштво.

У међувремену, отац бебе снимио је и на интернет поставио филм у коме објашњава да нико није хтио да их саслуша, да размотри њихове аргументе да траже да све буде потпуно природно, већ да их је суд ограничавањем родитељских права натјерао да се осјећају малтене као криминалци.

Афера је одјекнула у цијелој Пољској и од викенда не јењава жустра полемика противника вакцинисања који бране родитеље и заговорника вакцинисања који подржавају љекаре и упозоравају да је мајка током трудноће користила све благодети медицине 21. вијека, узимала све преписане лијекове, чак и лијекове против болова а онда је својој дјевојчици све то ускратила.

Родитељима пријети да ће им суд чак одузетии бебу, ако их полиција пронађе.

Извор: Политика, (Бета)