latinica  ћирилица
18/09/2017 |  18:17 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Дел Понте: Оставку сам поднијела због некажњавања злочина у Сирији

У опроштајном говору од Истражне комисије УН о Сирији, Карла дел Понте изјавила је да је напустила ту позицију јер је фрустрирана због "тоталне некажњивости" злочина.

 Карла дел Понте, бивша главна тужитељка Хашког трибунала, објавила је прошлог мјесеца да напушта Истражну комисију УН о Сирији, која је сакупила доказе наводних злочина почињених у Сирији од избијања грађанског рата 2011, подсјећа АФП.

"Дајем оставку како бих окончала своје фрустрације. Седам година злочина у Сирији, а потпуна некажњивост. То није прихватљиво", рекла је Дел Понте обраћајући се у Савјету за људска права УН, након што је истражна комисија УН представила свој најновији извјештај.

Навела је да када се придружила тој комисији није очекивала да међународна заједница неће успјети да успостави суд способан да суди "злочинима у Сирији".

Истражна комисија УН у више наврата је позивала Савјет безбједности УН да прослиједи питање Сирије Међународном кривичном суду, што је напор који је блокирала Русија, савезник Дамаска.

"Зашто није могуће имати трибунал?", упитала је Дел Понте.

Истражна комисија УН је оптужила све стране, укључујући владу и побуњенике, за ратне злочине у Сирији.

Извор: Танјуг