latinica  ћирилица
16/10/2017 |  07:38 ⇒ 09:08 | Аутор: РТРС

Дан одлуке за Каталонију: Чека се коначно "да" или "не"

Каталонски предсjедник Карлес Пућдемон има рок - понедјељак, да разјасни да ли је у свом говору који је одржао у парламенту 10. октобра прогласио независност.
Обраћање Карлеса Пуџдемона - Фото: Screenshot
Обраћање Карлеса ПуџдемонаФото: Screenshot

Централне шпанске власти дале су Пућдемону рок до понедјељка 16. октобра у 10 сати да разјасни да ли је прогласио независност или не.

Пућдемон досад није наговијестио какав ће бити његов одговор, али је каталонска јавна телевизија ТВ-3 објавила је да то неће бити ни "да", ни "не", већ један "разрађени одговор".

Каталонски лидер, који је у недјељу положио цвијеће на гроб некадашњег каталонског сепаратистичког лидера Луиса Компањса, рекао је да ће његова одлука бити инспирисана његовом "приврженошћу миру, пристојности и трезвености, али и чврстином и демократијом", пренио је АФП.

Уколико каталонска влада потврди да је прогласила независност, а ту одлуку не повуче до четвртка, влада у Мадриду могла би да уведе ванредне мјере према члану 155. шпанског устава, који јој дозвољава да регионалне власти стави под своју контролу и распусти тамошњи парламент.

Шпански министар унутрашњих послова Хуан Игнасио Соидо изјавио је у суботу да ће се нејасан одговор Пућдемона сматрати да он не жели дијалог и да ће Мадрид учинити све да се ствари врате у нормалне токове, што практично значи да ће реаговати као да је независност Каталоније проглашена.

Шпански дневник "Мундо" пише, не наводећи своје изворе, да шпанска влада разматра два опције које би могла да примијени у случају да Каталонија једнострано прогласи независност.

Мадрид би, како се наводи, Каталонији могао да постави привремену администрацију, или владу састављену од представника свих странака. Затим би у року од од три до шест мјесеци били сазвани регионални парламентарни избори.

До те реакције Мадрида не мора доћи одмах у понедјељак, јер Барселона до четвртка има прилику да се изјасни да ли се придржава шпанских закона.

Пућдемон је 10. октобра у говору у парламенту у Барселони рекао да Каталонија приступа проглашењу независности, али је предложио замрзавање примјене тог проглашења на неколико недјеља како би се омогућио дијалог са шпанском владом уз међународно посредовање.

Пућдемонов говор и његово досадашње држање створили су "пукотину" међу странкама које се залажу за независност Каталоније.

Каталонска сепаратистичка група Асемблеа Насионал Каталана (АНЦ) позвала је Пућдемона да игнорише упозорења централне владе Шпаније и дефинитивно прогласи независност, истакавши да даља суспензија проглашења "нема смисла".

Утицајна организација цивилног друштва АНЦ је, у кратком саопштењу, позвала Пућдемона да укине привремену суспензију проглашења независности коју је увео раније ове седмице, пренио је АП.

Исти апел Пућдемону упутио је и кључни политички савезник владајуће сепаратистичке коалиције у Каталонији, крајње љевичарска партија Кандидатура за народно јединство (ЦУП), која је у писму позвала Пућдемона да дефинитивно прогласи независност од Мадрида.

Сецесионистички настројена партија ЦУП је, такође, навела да би Пућдемон требало да игнорише упозорење шпанске владе, да "одмрзне" процес отцјепљења и дефинитивно прогласи независност.

Један од лидера Каталоније, регионални потпредсједник и председник љевичарске Републиканске партије Ориол Жункерас позвао је, међутим, на јединство, јер различита мишљења у вези стратегије о отцјепљењу од Шпаније пријете да подијеле присталице независности.

Он је рекао да морају очувати јединство које је неопходно на путу до републике, мислећи на независност Каталоније од Шпаније.

Замјеница шпанског премијера Сораја Саенс де Сантамарија изјавила је да каталонски лидер Карлес Пућдемон мора да одговори "да" или "не" на захтјев који су му је поставио Мадрид - да разјасни да ли је прогласио независност Каталоније и додала да је на њему да избјегне ванредне мјере.

"То је једноставно да или не. У Пућдемоновим је рукама да избјегне ванредне мјере централне владе и исправи друштвену подјелу", рекла је она.

Извор: Танјуг