latinica  ћирилица
16/10/2017 |  07:41 ⇒ 14:49 | Аутор: РТРС

"Нећу допустити гажење Републике Српске" (ВИДЕО)

"Сан о независности Републике Српске сањам и надам се да ћу га досањати. Живим за њу и њен сам човјек. Нећу допустити никоме да је гази. Увијек ћу да будем први у њеној одбрани и од тога не бјежим као појединац", поручио је предсједник Српске Милорад Додик у интервју за Вечерње новости.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Грађани Српске су за то да се отцијепимо од БиХ. Када бисмо спровели референдум, овдје би била драматично висока излазност и подршка отцјепљењу. То је оно чега се боје у Европи - рекао је Додик. Он је увјерен да ће референдум о независности Републике Српске доћи једног дана на ред.

- Сањам тај дан, пошто ми не могу забранити да сањам. Ми у Српској морамо да имамо консензус о томе. У опозицији исто размишљају да будемо независни, али не желе да се експонирају. Спреман сам да то гурам, и по цијену властите жртве. Вјерујем у идеју независне Републике Српске и у то вјерује и народ - навео је Додик.

Предсједник Српске је истако да је ослобађање Насера Орића крајње неприхватљиво и да вријеђа достојанство не само погинулих него и живих Срба на овом подручју.

- То вријеђа сваку врсту осјећаја. Враћа нас у стара времена и потврђује изреку "кадија те тужи, кадија ти суди". Једноставно, са гнушањем и гађењем гледам на пресуду. Орић је ослобођен, не само због злочина над Србима, него да би се одржао мит о Сребреници и страдању Бошњака. Истовремено, нико није одговарао за убиство 3.500 Срба на том подручју - рекао је он.

Додик каже да народ од одговорних у Српској тражи реаговање. Истиче да је рјешење одбацивање Суда и Тужилаштва БиХ на референдуму.

- Опозиција у Српској је извртала руглу моју идеју о референдуму, а сада их питам за један аргумент да то не урадимо. Ако нас опозиција подржи, идемо на референдум! Јединством из Српске можемо то урадити - истиче предсједник Српске.

Додик каже да има контакте са људима у новој америчкој администрацији и да му је сада "лакши живот јер не мора да гледа америчку амбасадорку и слуша измишљене разлоге како Срби морају на нешто да пристану". Добре сарадње са Русима неће се одрећи.

- Нисам ни руски, ни човјек Запада. Ја сам човјек Српске и борим се за њене интересе. Мада, признајем да нисам имао успјехе са Западом - каже Додик.

Он истиче да нема никаквог авантуризма Русије на овом подручју, нити дестабилизације.

- То су све лажи Запада и пропаганда. На сусрете са предсједником Путином сам поносан. Састајао сам се и са америчким предсједницима, европским званичницима, па нисам добијао етикету да сам њихов човјек. Овдје је на сцени поданички ген који тражи да будете сврстани, али чим сте своји - онда нисте нормални - каже Додик.

Предсједник Српске каже и да је позвао Путина на отварање руско-српског вјерског и културног центра у Бањалуци. Информације у медијима о наводној изградњи руске базе назвао је будалаштинама које служе да привуку пажњу Запада како би кажњавао Српску али и указао да нажалост, у томе учествују и Срби.

Додик је рекао да су односи Српске и Србије унапријеђени.

- Ово је најбољи период сарадње Републике Српске и Србије и то је велика заслуга предсједника Александра Вучића - зајључио је Додик.