latinica  ћирилица
16/10/2017 |  08:57 ⇒ 12:07 | Аутор: РТРС

Пуџдемон није разјаснио да ли је прогласио независност

Лидер Каталоније Карлес Пуџдемон у писму шпанском премијеру Маријану Рахоју није разјаснио да ли је прогласио независност овог региона од Шпаније, преносе данас медији.
Карлес Пуџдемон (фото:A. P./RAS Srbija) -
Карлес Пуџдемон (фото:A. P./RAS Srbija)

Рахој је дао рок Пуџдемону до данас у 10.00 часова да објасни свој став, а потом до четвртка, 19. октобра, да се предомисли уколико инсистира на осамостаљењу.

Пуџдемон у писму Рахоју, које је достављено медијима у Каталонији, није директно одговорио на најважније питање и, умјесто тога, инсистира да њих двојица треба да се састану што прије да би покренули дијалог у наредна два мјесеца.

"Наша понуда за дијалог је искрена без обзира на све што се десило", написао је Пуџдемон.

Рахој је запријетио да ће Влада искористити законско овлаштење да преузме директну управу над Каталонијом, уколико евентулана одлука о проглашењу независности не буде поништена.

Пуџдемон је послије референдума 1. октобра прогласио независност у каталонском парламенту, али је одмах суспендовао ту објаву да би дао шансу разговорима са Владом у Мадриду.

Катала: Одговор Каталоније није валидан

Одговор каталонског лидера на захтјев Владе Шпаније да разјасни да ли је прогласио независност није валидан, рекао је данас шпански министар правде Рафаел Катала, пренијела је шпанска агенциај Ефе.

Лидер Каталоније Карлес Пуџдемон у писму шпанском премијеру Маријану Рахоју није разјаснио да ли је прогласио независност овог региона од Шпаније.

Пуџдемон је предложио Рахоју да се њих двојица састану што прије и почну разговоре у наредна два мјесеца.

Рахоје је раније рекао да Пуџдемон треба једноставно да одговори са "да" или "не" и да ће двосмислен одговор сматрати за потврду декларације о независности.

Тиме би био отворен пут да Влада Шпаније уведе директну управу над Каталонијом.

Де Сантамарија: Пуџдемон да одустане од независности до четвртка

Влада Шпаније ће преузети контролу над Каталонијом и директно управљати овим регионом уколико каталонски лидер Карлес Пуџдемон не одустане од осамостаљења до 10.00 часова у четвртак, 19. октобра, рекала је данас потпредсједник Владе Сораја Саенз де Сантамарија.

"Пуџдемон још има прилику да почне да рјешава ову ситуацију. Он мора да одговори `да` или `не` на декларацију о независности", рекла је Саенз де Сантамарија.

Мадрид је дао рок Пуџдемону до данас у 10.00 часова да разјасни свој став о независности, али он није директно одговорио на ово питање.

Извор: СРНА