latinica  ћирилица
16/10/2017 |  09:12 | Аутор: РТРС

Ученик из Босанске Крупе номинован за "дјечијег Нобела"

Армин Марић, ученик из Босанске Крупе, прва је млада особа из Босне и Херцеговине и регије која је номинована за Међународну дјечију мировну награду, коју зову и "дјечијим Нобелом".
Армин Марић - Фото: Screenshot/YouTube
Армин МарићФото: Screenshot/YouTube

Тако се нашао међу 151. кандидатом из цијелог свијета, те само осам из Европе који су због рада на побољшању дјечијих права предложени за награду коју је некада добила и Малала Јусазфаи, пакистанска дјевојчица коју су упуцали талибани и најмлађа добитница Нобела за мир.

Међународну дјечјиу мировну награду покренула је организација KidsRights током Свјетског самита Нобелове награде за мир 2005. године у Риму, под вођством Михаила Горбачова, посљедњег предсједника некадашњег Совјетског савеза.

- Изузетно сам поносан на чињеницу да сам једино дијете из БиХ које је уопште икада номиновано те вјерујем да ће мој примјер отворити врата номинацији и друге изузетне дјеце из БиХ али и региона. Номинациону апликацију сам схватио врло озбиљно, те сам је седмицама припремао и усавршавао, док нисам био задовољан са њеном коначном верзијом од 17 страница куцаног текста, на енглеском језику - каже Армин, који иде у четврти разред гимназије у малом граду на обалама ријеке Уне.

Овај средњошколац, који своје слободно вријеме посвећује разним пројектима и активностима, претходних година постизао је бројне успјехе - између осталог нашао се на листи 100 најбољих ученика на свијету, а био је и проглашен “еколошким амбасадором“, једним од 33 у свијету, међу неколико хиљада младих који су аплицирали.

Зато за Међународну дјечију мировну награду, за коју га је номиновала Мрежа за изградњу мира, чији је дугогодишњи активиста, каже да је круна његових досадашњих резултата.

- У августу 2016. сам примљен у програм “Tunza Eco Generation“. Од неколико хиљада апликација младих из читавог свијета, проглашено је само 33 амбасадора, укључујући и мене. Као резултат успјешног мандата проглашен сам једним од најбољих амбасадора у свијету, али и јединим Европским еколошким амбасадором - објашњава он и додаје како је организовао бројне еколошке радионице о аерозагађењу, рециклирању, енергетској штедњи, здравственој заштити те писао о регионалним или локалним еколошким проблемима с којима се тренутно сусрећемо.

Годину прије тога, Армин је учествовао и у “World Education Games“, највећем интернационалном едукацијском такмичењу којег спонзорише УНИЦЕФ. За такмичење је било регистровано 6,3 милиона дјеце и младих из 166 земаља.

Иако Армин иде у средњу школу, већ похађа онлајн курсеве најпрестижнијих факултета на свијету као што су Харвард и МИТ.

За њих се сам пријављује, а како каже највише га интересује биологија. Након средње школе жели уписати медицину, молекуларну биологију, биохемију или генетику. Да ли ће остати у Босни и Херцеговини још размишља.

Извор: Блиц/Ал џазира