latinica  ћирилица
16/10/2017 |  09:52 ⇒ 10:29 | Аутор: РТРС

"Шантићеве вечери" и Перо Зубац у Невесињу

У наставку "Шантићевих вечери поезије" у Невесињу је одржано традиционално вече под називом "Невесиње, Шантићева друга кућа" на којем је наступио пјесник Перо Зубац, добитник овогодишње Шантићеве награде.
"Невесиње, Шантићева друга кућа" - Фото: СРНА
"Невесиње, Шантићева друга кућа"Фото: СРНА

"Невесиње је златни грумен који ме одржава у животу", поручио је Зубац, који је рођен у Невесињу, али му је ово био први пут да има пјесничко вече у родном граду, гдје је дошао након пуне три деценије.

Невесињска "Просвјета" у Градској галерији приредила је занимљив репертоар поезије, прозе, плеса и музике.

Зубац је говорио стихове пуне носталгије за родним крајем, рођацима и пријатељима. Он је пјесничким сликама освјежио сјећања на петнаестак година проведених у Невесињу.

Пјесник је нагласио да ће ово вече остати у његовом сјећању као диван тренутак враћања завичају и наде да ће ускоро и своје унуке довести у Невесиње.

Он је додао да је посебно почаствован доласком Његовог преосвештенства владике захумско-херецговачког и приморског Григорија и људи из мостарске "Просвјете".

Упечатљив музички наступ синоћ је имао и син Пере Зупца - Милош који је компоновао своје и очеве пјесме.

Стихове је казивао и мостарски књижевник Веселин Гатало.

У програму су учествовали и композитор Горан Дука, уз пратњу Марије Пејичић и Етно-групе "Симонида", глумица Драгана Матрак Буквић, пјесникиња Николина Кучинар, пијанисткиња Марија Радовић, професор Наташа Медан и новинар Драган Граховац.

"Шантићеве вечери поезије", које организују СПКД "Просвјета" Мостар и СПКУД "Гусле" биће завршене вечерас у Мостару, када ће пјеснику Пери Зупцу бити уручена Шантићева награда.

Програм ће почети у 19.00 часова у Народном позоришту Мостар, гдје ће бити одржано и поетско вече Пере Зупца и Ансамбла "Мостарске кише" које је режирао Драган Комадина.

Извор: СРНА