latinica  ћирилица
16/10/2017 |  12:10 ⇒ 12:11 | Аутор: РТРС

Арапи у БиХ "упумпавају" нелегални новац

У легалне новчане токове БиХ у прошлој години је кроз финансијски систем убачено 32.084.951 КМ нелегално стеченог новца, док је настала материјална штета од пријављених 1.319 кривичних дјела привредног криминала износила 30.026.846 КМ, подаци су Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ.
Арапи (фото: jabuka.tv) -
Арапи (фото: jabuka.tv)

Према документу "Информација о стању безбједности у БиХ у 2016" који посједује "Вечерњи лист" у издању за БиХ, прошле године основан је већи број правних субјеката у власништву, углавоном лица арапског порекла, и то из Сирије, Уједињених Арапских Емирата, Катара, Бахреина, Ирака, Либана и Пакистана.

Правна лица фиктивно оснивају на своје име држављани БиХ, након чега стварни власници, страни држављани, прибављају боравишну дозволу и врше куповину некретнина на име новоформираног правног субјекта. Арапи оснивањем правних субјеката у БиХ избјегавају прописе и добијају боравишне дозволе, те стичу власништво над некретнинама, што им није допуштено као физичким лицима.

Након остваривања свих услова за неометани боравак у БиХ, страни држављани или обустављају пословање правних субјеката у њиховом власништву или одржавају мали обим пословања које им служи као основа доказивања да тај привредни субјект послује.

Лист подсећа да је прошле године покренута акција "Некретнина" у којој је проверен 691 правни субјект и 16 туристичких насеља, већина на подручју Кантона Сарајево. Фиктивних компанија највише је основано на подручју Илиџе, а углавном је реч о арапским оснивачима. Неким компанијама нису могли ући у траг јер су пријављене на непостојећим адресама, а рачуни појединих компанија су "мировали", док су куповане скупе некретнине и земљишта.

Индикативно је да је део платних трансакција вршен у готовини, што упућује на могућност избегавања плаћања ПДВ и на прање новца, пише лист.

Извор: Блиц