latinica  ћирилица
16/10/2017 |  14:32 | Аутор: РТРС

Кекићу ће се поново судити због ратовања у Сирији

Апелационо вијеће Суда БиХ укинуло је пресуду Осману Абдулазизу Кекићу којом је ослобођен оптужби за формирање и придруживање страним паравојним формацијама и наложило поновно суђење.
Осман Кекић Абдулазиз  (Фото:N1 / screenshot) -
Осман Кекић Абдулазиз (Фото:N1 / screenshot)

Кекић је оптужен да је 20. марта 2015. године, с циљем придруживања страној паравојној формацији, напустио БиХ и отишао у Турску, па затим у Сирију, гдје се прикључио јединици која дјелује при Исламској држави. У Сирији, како стоји у оптужници, Кекић је био до 2. октобра 2015. године.

Сенад Дуповац, Кекићев бранилац, рекао је да нема доказа о постојању јединице коју наводи Тужилаштво БиХ, те да је оптужница непотпуна и "заснива се на исказу једне особе".

Износећи завршну ријеч, Дуповац је рекао да је Кекићу одузет телефон, али да није проведен као доказ јер у њему нема селфија и успјеха с ратишта, што је обично случај с повратницима из Сирије.

- Има и разговора, али су они о кухињи. Кекић говори својој супрузи које је јело кухао у ресторану тај дан. Нема униформи, само бијела блуза - истакао је тада бранилац.

Тужилаштво БиХ је до данас оптужило око 20 особа за кривична дјела у вези с терористичким активностима и учешћем држављана БиХ на страним ратиштима Сирије и Ирака. Случај Османа Абдулазиза Кекића је био први у којем је првостепена пресуда била ослобађајућа.

"Све правомоћне пресуде у наведеним предметима су биле осуђујуће, а починиоци су осуђени на затворске казне у укупном трајању од око 50 година", стоји у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Извор: Н1